Trump: 'Miljoenen mensen hebben illegaal gestemd'

28/11/16 om 06:58 - Bijgewerkt om 08:29

De Amerikaanse president-elect Donald Trump zegt dat hij de zogenaamde 'popular vote' niet heeft gewonnen, alleen maar omdat 'miljoenen mensen illegaal hun stem hebben uitgebracht'. Bewijs voor die bewering geeft hij niet. In de staat Wisconsin worden deze week de stemmen herteld.

Trump: 'Miljoenen mensen hebben illegaal gestemd'

© AFP

Trump ging op Twitter fel tekeer tegen de hertelling van de stemmen in de staat Wisconsin, een verzoek ingediend door de presidentskandidaat van de Green Party Jill Stein. Mogelijk volgen nog gelijkaardige verzoeken voor de staten Pennsylvania en Michigan. De deadline voor een aanvraag is respectievelijk vandaag en woensdag

'Illegaal'

'Naast de verpletterende overwinning van het Electoral College, heb ik ook de 'popular vote' gewonnen als je de miljoenen mensen die illegaal gestemd hebben wegdenkt', aldus de nieuwe Amerikaanse president op Twitter.

'Het zou veel gemakkelijker zijn geweest voor mij om de zogenaamde popular vote te winnen dan het Electoral College, omdat ik dan enkel campagne had moeten voeren in 3 of 4 staten, in plaats van in de 15 staten die ik heb bezocht. Ik had zelfs gemakkelijker en overtuigender kunnen winnen, maar kleinere staten worden vergeten!'

En ook: 'Waarom berichten de media niet over ernstige verkiezingsfraude in Virginia, New Hampshire en Californië?'

Donald Trump won bij de verkiezing het grootste aantal kiesmannen: 290 tegenover de 232 van de Democrate Hillary Clinton. Volgens het onafhankelijke Cook Political Report, dat de het aantal stemmen bijhoudt, heeft Clinton nationaal echter 2,2 miljoen stemmen meer achter haar naam gekregen en won zij dus de zogenaamde popular vote.

Hertellen

De staat Wisconsin heeft intussen een team op de been gebracht om de algehele hertelling van de stemmen in goede banen te leiden en denkt eind deze week de operatie op te starten nadat de campagne van Stein de kosten voor de hertelling heeft betaald. Volgens sommige media is dat intussen gebeurd. Het minutieus hertellen met de hand, dat avond- en weekeindewerk zal vergen, moet voor 13 december zijn afgerond, meldt de staat ook. De institutionele kost zou 1,1 miljoen dollar bedragen.

In Wisconsin behaalde Trump 1.404.000 van de 2.975.313 stemmen, tegen 1.381.823 voor de Democratische kandidate Hillary Clinton. Dit resultaat leidde ertoe dat Trump de tien kiespersonen van Wisconsin in het Electoral College achter zich krijgt.

Woedend

Jill Stein, presidentskandidaat van de Green Party, wil de stemmen in drie sleutelstaten herteld zien.

Jill Stein, presidentskandidaat van de Green Party, wil de stemmen in drie sleutelstaten herteld zien. © REUTERS

Trump noemde de geldinzameling door Stein om de stemmen te laten hertellen zaterdag al 'oplichterij'. Zondag herhaalde hij zijn woede over de hertelling in een reeks van maar liefst tien tweets. 'Clinton gaf haar nederlaag toe toen ze me belde net voor mijn overwinningsspeech en nadat de resultaten binnen waren. Er gaat niets veranderen', zegt hij onder meer.

Trump wijst er ook op dat Clinton het 'zeer angstaanjagend' vond dat Trump zich tijdens de campagne niet wilde uitspreken over of hij de verkiezingsuitslag zou respecteren. 'De Democraten vroegen, toen ze foutief dachten dat ze zouden winnen, dat de resultaten van de verkiezingsnacht zouden worden geaccepteerd. Nu niet meer!', aldus Trump nog, die nog toevoegt dat 'zoveel tijd en zoveel geld zal worden besteed voor hetzelfde resultaat'.

Patronen

IT-experts hadden eerder deze week het team van Clinton aangeraden om een hertelling te vragen in Wisconsin, Pennsylvania en Michigan, omdat ze patronen hadden ontdekt die zouden kunnen wijzen op manipulatie van het totale aantal stemmen. Trump won in die staten met een zeer kleine marge van respectievelijk 20.000, 70.000 en 10.000 stemmen.

Het campagneteam van Clinton liet al weten dat het de hertellingen steunt, omdat de Democraten 'de plicht hebben tegenover de 64 miljoen Amerikanen die voor Clinton hebben gekozen' om aan het hertellingsproces deel te nemen. (Belga/KVDA)

Onze partners