Trump: 'Met Hillary Clinton dreigt derde wereldoorlog'

26/10/16 om 12:01 - Bijgewerkt om 12:01

Als de Democrate Hillary Clinton tot president wordt verkozen, dan dreigt haar aanpak van het conflict in Syrië een nieuwe wereldoorlog te veroorzaken. Dat is althans de mening van Donald Trump, de Republikeinse kandidaat voor het presidentschap.

Trump: 'Met Hillary Clinton dreigt derde wereldoorlog'

Donald Trump © REUTERS

'Ze heeft geen plan voor Syrië. Met haar zullen we in een derde wereldoorlog belanden', zo verklaarde Donald Trump in een interview met het nieuwsagentschap Reuters.

Hillary Clinton heeft zich onder meer uitgesproken voor de instelling van een no-flyzone in Syrië, om te voorkomen dat het regime nog luchtaanvallen op Syrische steden kan uitvoeren. Maar critici merken op dat zo'n vliegverbod mogelijk met militaire middelen moet worden afgedwongen. Dat zou kunnen leiden tot een confrontatie met Rusland, de belangrijkste partner van de Syrische president Bashar al-Assad.

'Ze weet niet wat ze doet', luidt de commentaar van Trump. Volgens hem betekent een strijd tegen Assad ook dat er gestreden wordt tegen Rusland en Iran. 'Rusland is een kernmacht. Het is ook een land waar de wapens functioneren, in tegenstelling tot andere landen, die enkel praten.'

De VS moeten in Syrië, en bij uitbreiding ook in heel hun buitenlands beleid, de klemtoon leggen op het bestrijden van de jihadistische terreurgroep Islamitische Staat (IS), vindt Trump. 'We moeten ons op IS concentreren. Assad is voor mij van secundair belang.'

(Belga/SK)

Onze partners