Trump kreeg veel meer moslimstemmen dan Mitt Romney

23/11/16 om 00:51 - Bijgewerkt om 03:06

Hoewel hij pleitte voor een inreisverbod voor moslims, en voor het in de gaten houden van moskeeën en moslims, haalde Donald Trump toch veel meer moslimstemmen binnen dan de vorige genomineerde van de Republikeinen, Mitt Romney.

Trump kreeg veel meer moslimstemmen dan Mitt Romney

Moslimprotest aan Trump Tower © REUTERS

Dat blijkt uit een onderzoek bij 2.000 moslimkiezers, uitgevoerd door CAIR (de Raad voor Amerikaans-Islamitische Verhoudingen).

Volgens deze exitpoll haalde Hillary Clinton 74 procent van deze stemmen tegen 13 procent voor Donald Trump.

Volgens de mededeling van CAIR behaalde Trump "bijna het dubbele" van de steun die de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney in 2012 behaalde. Het kan zelfs scherper zijn dan dat. Volgens de rechtse website The Daily Caller, die verwijst naar het CAIR-onderzoek uit 2012, behaalde Barack Obama destijds 85,7 procent van de moslimstemmen, tegen 4,4 procent voor Romney. Dat zou betekenen dat Trump ongeveer drie keer zoveel moslimstemmen kreeg als Romney.

Wat ook het juiste cijfer, het blijft opzienbarend.

Robert McCaw, woordvoerder van CAIR, probeert in gesprek met The New York Times te verklaren waarom Trump ondanks zijn anti-moslim-uitspraken toch beter scoort dan voorgaande Republikeinen.

Hij zegt dat ongeveer 15 procent van de moslims in de VS zichzelf als Republikeinen zien, en dat Clinton niet bijster veel moeite deed om moslims voor zich te winnen. "Dit was misschien niet zozeer een stem van vertrouwen in Trump dan wel een uitdrukking van wantrouwen in Clinton".

Hillary ligt 1,7 miljoen stemmen voor

Volgens kan hem kan het ook dat er een religieuze en geografische split was bij de moslims, waarbij sjiieten of moslims van Syrische herkomst zich eerder achter Trump schaarden, omdat ze dachten dat hij Bashar al-Assad zal ondersteunen, terwijl soennieten en moslims van buiten Syrië eerder voor Clinton kozen.

Clintons lauwe cijfers bij moslims kunnen ook een van de redenen zijn waarom ze met piepklein verschil (11.000 stemmen) autostaat Michigan verloor. In Michigan wonen veel Amerikaanse moslims.

Eerder was al gebleken dat latino's veel minder abrupt tegen Trump hadden gestemd dan door sommigen was verwacht. Volgens cijfersite fivethirtyeight.com blijkt uit exitpolls dat Trump het wellicht lichtjes beter deed in deze kiezersgroep dan Romney: Trump kreeg volgens de exitpolls 29 procent van de latinostemmen tegen 27 procent voor Romney.

Qua stemmenaantal vergroot Hillary Clinton nog altijd haar voorsprong. Volgens USA Today ligt haar voorsprong nu op 1,7 miljoen en blijft die groeien, omdat voornamelijk nog in Californië wordt geteld.

Onze partners