Trump kiest tegenstander Obamacare als minister van Volksgezondheid

Tom Price ligt in pole position om de nieuwe Amerikaanse minister van Volksgezondheid te worden. © REUTERS

Donald Trump heeft volgens Amerikaanse media Tom Price als minister van Volksgezondheid gekozen. Price is een vurige tegenstander van Obamacare. Eerder zei Trump dat hij de hervorming niet volledig wilde afschaffen.

De Amerikaanse president-elect Donald Trump wil volgens Amerikaanse media een sterke tegenstander van de gezondheidshervorming van huidig president Barack Obama als minister van Gezondheid. Voor het ambt is de Republikein Tom Price voorzien, zo schrijven onder andere The New York Times en andere media op gezag van het team van Trump.

Trump, die op 20 januari 2017 aantreedt, voerde campagne tegen de hervormingen die Obama in de ziekteverzekering doorvoerde, maar nadat hij verkozen was, zei hij dat hij delen van de wetgeving goed vond.

De 62-jarige Price, een dokter uit Atlanta, is al jaren gekant tegen de Affordable Care Act, beter bekend als Obamacare. Volgens Price verhindert de gezondheidshervorming van Obama uit 2010 dokters en patiënten om medische beslissingen te nemen. Trump noemde Price ‘een gerenommeerde arts’ die bekendstaat als ‘iemand die onvermoeibaar problemen oplost en een expert in gezondheidsbeleid. ‘Hij is uitzonderlijk geschikt om ons engagement te sturen om Obamacare in te trekken en te vervangen, en om gezondheidszorg betaalbaar en toegankelijk te maken voor elke Amerikaan’, zei Trump.

Eerder verklaarde Trump dat hij de hervorming niet volledig wil afschaffen. Enkele delen ervan wil hij overnemen, zei hij in de krant The Wall Street Journal. Als presidentskandidaat had hij Obamacare nog een ‘ramp’ genoemd en aangekondigd die als eerste naar de prullenmand te verwijzen.

Obamacare maakt een ziekteverzekering verplicht voor iedereen. Wie zich dat niet kan veroorloven, krijgt een toelage. Volgens de regering van Obama heeft de gezondheidshervorming intussen 20 miljoen mensen extra een ziekteverzekering gegeven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content