Trump keurt nieuwe sancties tegen Noord-Korea goed

21/09/17 om 21:58 - Bijgewerkt om 21:58

Bron: Belga

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een nieuw decreet ondertekend dat de sancties tegen Noord-Korea nog uitbreidt. Tegelijk laat hij de deur open staan voor dialoog. De Noord-Koreaanse topdiplomaat noemde Trump vandaag een 'blaffende hond'.

Trump keurt nieuwe sancties tegen Noord-Korea goed

De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho © Belga Image

Het decreet geeft het ministerie van Financiën meer slagkracht om individuen, bedrijven en instellingen die zaken doen met Noord-Korea aan te pakken. Het gaat daarbij om zaken doen op bijvoorbeeld het vlak van textiel, visserij, handwerk en informaticatechnologie.

Bij de aankondiging zei Trump dat de sancties 'de inkomstenbronnen moet afnsijden die de Noord-Koreanen helpen om de dodelijkste wapens te ontwikkelingen'.

'Ik wil duidelijk zijn. Het decreet viseert enkel één land en dat land is Noord-Korea', zei Trump volgens een tweet van het ABC News.

Volgens Trump heeft de Chinese Centrale Bank net zijn andere banken gezegd 'onmiddellijk te stoppen met zaken doen met Noord-Korea'. Hij noemde deze maatregel 'zeer moedig' en 'onverwacht'. 'Buitenlandse banken zullen een duidelijke keuze hebben: ofwel met ons zaken doen ofwel met Noord-Korea', waarschuwde de president.

De kernwapens en het raketprogramma van Pyongyang zijn 'een ernstige bedreiging voor de vrede en veiligheid in de wereld', aldus Trump. Het 'brutale Noord-Koreaans regime respecteert zijn eigen burgers niet'. Hij zei een 'volledig kernwapenvrij Noord-Korea na te streven'.

VN-toespraak

Op de vraag van een journalist of er nog een dialoog met Noord-Korea mogelijk is, antwoordde Trump: 'waarom niet?'.

In zijn eerste toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) dreigde Trump eerder deze week met de 'totale vernietiging' van Noord-Korea.

De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho vergeleek die toespraak vandaag met het 'geluid van een blaffende hond'. Ri houdt vrijdag een toespraak voor de VN in New York.

Onze partners