Trump Jr. had tijdens kiescampagne contact met Wikileaks

Wikileaks-oprichter Julian Assange. © GettyImages

In de Rusland-affaire rond VS-president Donald Trump is bekendgeraakt dat zijn oudste zoon tijdens de kiescampagne contact had met klokkenluiderssite Wikileaks. Donald Trump Jr. maakte maandag berichten publiek, na berichtgeving door The Atlantic, tussen hem en de Twitter-account van Wikileaks.

Wikileaks maakte tijdens de presidentsverkiezingen gehackte e-mails openbaar uit het Democratische kamp rond Hillary Clinton. Geheime diensten van de VS beschuldigen de Russische regering ervan achter de hacking te zitten.

Uit de door Trump Jr. gepubliceerde berichten blijkt dat hij meermaals vragen van Wikileaks kreeg. Mogelijk zit de Australische oprichter van Wikileaks Julian Assange, die politiek asiel geniet in de Ecuadoraanse ambassade in Londen, achter de communicatie. Telkens staan er ook de antwoorden van Trump Jr. bij.

De berichten, die teruggaan tot juli 2017, werden door de advocaat van Trump Jr. overgemaakt aan een commissie van het Amerikaanse Congres, dat de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen onderzoekt. Vermoedelijk werden ze naar de pers gelekt.

Het platform stuurde hem allereerst een vraag over een politiek actiecomité. Trump Jr. antwoordde dat hij niet wist wie erachter schuil ging, maar dat hij zich zou informeren. In het volgende bericht vroeg Wikileaks hem een bericht over Clinton te becommentariëren. Trump Jr. antwoordde dat hij dat al gedaan had.

Hij voegde eraan toe: ‘Het is verbazend waar ze mee wegkomt.’ In het derde bericht vroeg hij Wikileaks wat er achter een onthulling schuilgaat waarover hij gelezen had. Het platform vroeg hem vervolgens een link te verspreiden – wat Trump Jr. twee dagen later ook deed.

Daarna staan er geen antwoorden meer bij de berichten die de 39-jarige zoon van de president openbaarde. Er volgen enkel nog mededelingen van Wikileaks. Zo stelde de persoon die achter de Twitter-account van Wikileaks zit in oktober 2016 voor om de belastingaangifte van zijn vader te lekken, zodat het platform die kon publiceren. Wikileaks wilde daarmee ‘de perceptie van neutraliteit’ van de organisatie verbeteren, zo blijkt uit de berichten.

Ook adviseerde Wikileaks dat Trump in het geval van een nederlaag zijn verlies niet mocht toegeven, maar het resultaat moest aanvechten. Tenslotte suggereert Wikileaks dat president Trump Assange zou aanbevelen als Australisch ambassadeur in de VS.

Partner Content