Trump is nu tegen martelen (maar voor waterboarding)

Donald Trump: ook de president is aan wetten gebonden © REUTERS

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft zijn mening over antiterrorismemaatregelen en over het folteren van terroristen radicaal herzien. In een verklaring aan de krant Wall Street Journal heeft de omstreden politicus benadrukt dat hij de Amerikaanse wetten en de internationale verdragen zal respecteren.

Donald Trump had donderdag tijdens het Republikeins debat zijn standpunt nog herhaald dat hij een voorstander was van “waterboarding en erger”. Hij pleitte ook voor het aanpakken van de families van terroristen, wat tegen alle verdragen indruist.

Michael Hayden, onder George W. Bush een leidende figuur van de inlichtingendiensten, heeft gewaarschuwd dat militairen zouden kunnen weigeren om bevelen van Trump uit te voeren. Trump zei tijdens het debat: “Ze zullen niet weigeren, geloof me. Ik ben een leider. Als ik zeg: doe het, dan doen ze het, dat is wat leiderschap betekent”. Dat werd niet unaniem op gejuich onthaald in militaire kringen, die onder president Bush al niet blij waren met waterboarding (uitgevoerd door de inlichtingendiensten, niet door het leger) en hoe daardoor de normen vervaagden. Topmilitairen zouden gedreigd hebben met ontslag, en zouden Trump hebben laten weten dat ze onwettige bevelen niet zouden volgen.

Quid waterboarding?

In zijn brief aan de Wall Street Journal stelt Trump: “Ik zal niemand uit het leger vragen om wetten te overtreden. Het is duidelijk dat ik als president, net als alle Amerikanen, aan wetten gebonden ben.” Hij zal, schrijft hij, “elk legaal middel” gebruiken “om vijandelijke terroristen te stoppen”. Maar hij zal nationale wetten en internationale verdragen respecteren, en het advies van militairen inwinnen over “dergelijke zaken”.

Maar zijn woordvoerster Katrina Pierson verduidelijkte korte tijd later dat Trump wel een voorstander van waterboarding blijft.

Waterboarding, schijnverdrinking door grote hoeveelheden water te gieten over een geblinddoekte gevangene, heeft in de VS een onduidelijk statuut, hoewel er volgens mensenrechtenorganisaties geen twijfel over bestaat dat het een martelpraktijk is. President Bush verwees naar een wettelijk advies om aan te geven dat het geen marteling was, maar president Obama maakte een einde aan de praktijk.

(Belga/RR)

Partner Content