Trump-hotel in Azerbeidzjan mogelijk indirect verbonden aan Iraanse Revolutionaire Garde

Trump Tower in New York © REUTERS
Eva Schram
Eva Schram Correspondent voor Knack.be in Noord-Amerika.

In een uitgebreid onderzoeksverhaal laat The New Yorker zien dat het Trump-hotel in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Baku mogelijk een front voor corrupte praktijken en indirect verbonden aan de Iraanse Revolutionaire Garde was.

In de Azerbeidzjaanse hoofdstad Baku staat een groot hotel waarop in glanzende witte letters de naam van de nieuwe Amerikaanse president prijken. De Trump Organization, het vastgoedbedrijf van Donald Trump, gaf licensies voor het gebruik van de Trump-naam af en bood consultancydiensten aan de ontwikkelaars van het hotel. Dat blijkt uit een zeer uitgebreid onderzoeksverhaal dat The New Yorker vrijdag publiceerde.

Op het eerste gezicht lijkt de locatie voor het hotel, dat nooit de deuren geopend heeft, een vreemde. In een slecht gedeelte van de stad, ingebouwd door verschillende snelwegen. Auteur Adam Davidson geeft de anekdote dat geen van zijn taxi-chauffeurs in de stad wist hoe je bij de ingang van het hotel kwam.

Zeer corrupt

Maar dat is de minste van de problemen die het hotel heeft. De ontwikkelaar van het project is de broer van Ziya Mammadov, de minister van Transport van het land en notoir om zijn corrupte praktijken.

Daarmee alleen zou de Trump Organization al de US Foreign and Corrupt Practices Acts schenden. Die Amerikaanse wet eist van Amerikaanse investeerders dat buitenlandse zakenpartners brandschoon zijn, en dat de Amerikaanse ondernemer verplicht is zich daarvan te verzekeren. Volgens een advocaat van het Trump-bedrijf gaat de wet niet op, omdat Trump niet investeerde in het hotel maar juist betaald kreeg door de ontwikkelaar. Davidson voert verschillende experts op die dat argument te makkelijk door de bocht vinden gaan. Trump heeft de wet openlijk bekritiseerd, maar Justitieminister Jeff Sessions zei tijdens zijn benoemingshoorzitting in de Senaat dat hij de wet intact zou laten.

Iran

Maar dat is nog altijd niet de gehele strekking van het verhaal. Niet alleen prijkt Trump’s naam op een ongeopend hotel in de hoofdstad van een van de meest corrupte landen ter wereld dat gebouwd is door een familie die zelfs in dat land bekend staat als extreem corrupt: de Mammadovs deden ook uitgebreide zaken met een Iraans bedrijf dat Azarpassillo heet. Dat wordt door experts in het artikel getypeerd als een front voor de Iraanse Revolutionaire Garde, het eliteleger van de ayatollah. Dat is een gesanctioneerde Iraanse entiteit, wat betekent dat Amerikaanse bedrijven er geen zaken mee mogen doen. Bovendien is bekend dat het leger organisaties als Hezbollah steunt.

Als de Trump Organization geld ontving van de Mammadovs waarvan ook maar enige twijfel bestond dat het mogelijk afkomstig was van een gesanctioneerde Iraanse entiteit, betekent dat dat het Trump-bedrijf mogelijk de Amerikaanse sancties met betrekking tot Iran geschonden heeft.

Het onderzoeksverhaal van Davidson is overtuigend maar uitsluitend op secundaire bronnen gebaseerd. Om precies te weten hoe de vork in de steel zit, is inzage in de boeken van de Trump Organization nodig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content