Trump hint op bocht over klimaatakkoord Parijs

13/07/17 om 21:59 - Bijgewerkt om 21:59

'Er zou iets kunnen gebeuren rond het Parijsakkoord, we zien wel'.

Trump hint op bocht over klimaatakkoord Parijs

© Belga Image

De nieuwbakken Franse president Emmanuel Macron heeft donderdag, daags voor Quatorze Juillet, zijn Amerikaanse evenknie Donald Trump met militaire eer ontvangen.

Voordat beiden donderdagavond een werkontmoeting gevolgd door een persconferentie hielden, mocht Trump eerst een toeristisch programma afwerken dat hem onder andere in de Dome des Invalides bracht. De eerste dames, Melania en Brigitte, bezochten intussen de Notre-Dame en hielden een boottochtje op de Seine.

Klimaathint

Tijdens de persconferentie probeerden de twee staatshoofden vooral te benadrukken waar zij het over eens zijn. Dat is onder andere over de strijd tegen de terreur, diplomatieke initiatieven voor het conflict in en om Syrië (het installeren van een contactgroep) en zelfs het controversiële thema protectionisme versus vrijhandel (een gezamenlijk optreden tegen dumpingpraktijken).

Over het milieu-akkoord van Parijs zorgde Trump met een enigmatische uitspraak voor de verrassing van de avond. Blijkbaar laat de baas van het Witte Huis de deur op een kier(tje) om niet volledig uit dat akkoord tegen de globale opwarming te stappen. Toen Macron zei dat de meningsverschillen tussen beiden bekend zijn, reageerde Trump: 'Er zou iets kunnen gebeuren met betrekking tot het Parijs-akkoord, we zien wel,' zonder concreet te worden.

Eregast

Na de persconferentie stond een combinatie van toerisme en gastronomie op het programma, in de vorm van een etentje 'onder vrienden' in de Eiffeltoren.

Vrijdag is Trump eregast op de militaire parades op de Champs-Elysées ter gelegenheid van de Franse nationale feestdag. De VS-president is eregast wegens de 100e verjaardag van het begin van de Amerikaanse militaire bijdrage aan de Eerste Wereldoorlog.

Onze partners