Trump heeft ‘veel vertrouwen’ dat bewijs zal worden gevonden van afluisteren door Obama

© REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump heeft er “extreem veel vertrouwen” in dat het ministerie van Justitie zal kunnen bewijzen dat de administratie van oud-president Barack Obama hem heeft afgeluisterd in de aanloop naar de verkiezingen. Dat heeft zijn woordvoerder Sean Spicer dinsdag gezegd.

Aan het ministerie van Justitie is gevraagd om bewijzen over afluisterpraktijken over te maken aan de commissie Inlichtingen van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Die houdt maandag de eerste hoorzitting in verband met mogelijke Russische inmenging tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen. Ook de beschuldigingen van president Donald Trump aan het adres van zijn voorganger komen er aan bod.

De woordvoerder van het Witte Huis Sean Spicer is er zeker van dat Justitie wel degelijk bewijzen zal kunnen leveren, maar zegt dat hij niet wil “vooruitlopen” op wat het ministerie precies zal overhandigen.

‘Dit is McCarthyisme!’

Op 4 maart tweette Trump: “Verschrikkelijk! Net ontdekt dat Obama mijn telefoon heeft afgetapt in de Trump Tower vlak voor de overwinning. Niks gevonden. Dit is McCarthyisme!”. De uitspraak lokte heel wat verontwaardigde reacties uit en sindsdien heeft de president nog geen bewijzen kunnen voorleggen.

Maandag gaf Kellyanne Conway, een raadgeefster van Trump, voor de camera’s van ABC nog toe dat er “geen bewijs” is voor de beschuldiging. Diezelfde dag probeerde Spicer de uitspraak nog te verdraaien. “De president gebruikte het woord ‘afluisteren’ tussen aanhalingstekens”, stelde hij tijdens een persbriefing. Trump zou het eigenlijk over “algemeen over toezicht en andere activiteiten” hebben gehad.

Onderzoek

Vanaf volgende week gaan de Amerikaanse volksvertegenwoordigers die zetelen in de commissie Inlichtingen van het Huis zich buigen over de volgende hamvraag: wist Trump of iemand uit zijn entourage van de Russische demarche om de verkiezingen te beïnvloeden, of hebben ze er op de een of andere manier aan meegewerkt? Dat zou namelijk verkiezingsfraude zijn.

Ook rijst de vraag of iemand uit Trumps entourage de zogenaamde Logan Act heeft overtreden. Dat is een wet uit 1799 die verbiedt dat burgers zonder toestemming onderhandelen met buitenlandse regeringen die een dispuut hebben met de VS. Voormalig nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn moest opstappen nadat bleek dat hij met Russisch ambassadeur Sergej Kisljak had gesproken over het terugdraaien van Amerikaanse sancties tegen Rusland. Misschien wordt hij nog vervolgd.

Partner Content