Trump heeft spijt van keuze voor Sessions als justitieminister

20/07/17 om 08:37 - Bijgewerkt om 08:42

De Amerikaanse president Donald Trump neemt in een interview met de krant The New York Times afstand van zijn minister van Justitie Jeff Sessions. Trump verwijt Sessions dat die zichzelf heeft gewraakt van het onderzoek naar mogelijke Russische inmenging tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen.

Trump heeft spijt van keuze voor Sessions als justitieminister

Jeff Sessions. Filip Dewinter leerde de Amerikaanse justitieminister kennen tijdens zijn eerste reis naar de VS. © Reuters

In het interview met de krant zegt Donald Trump dat hij Jeff Sessions nooit benoemd zou hebben als hij had geweten dat die zijn handen af zou trekken van het onderzoek. Hij vindt die beslissing 'heel oneerlijk tegenover de president, en dat is zacht uitgedrukt'.

De breuk is ook opmerkelijk aangezien Sessions zich als een van de eerste Republikeinen achter Trump schaarde tijdens de presidentscampagne. Sessions heeft nog niet gereageerd.

Wraking

'Sessions had zich nooit mogen wraken en als hij dat toch wilde doen, dan had hij mij dat moeten laten weten voor hij het ministerschap aannam. Dan zou ik iemand anders gekozen hebben', aldus Trump. 'Hoe kan je nu een job aanvaarden en je vervolgens wraken?'

Sessions kondigde begin maart aan zich te wraken van uit elk lopend en toekomstig onderzoek naar Russische inmenging in de campagne voor de presidentsverkiezingen. De minister kwam onder vuur te liggen omdat hij tijdens de campagne twee keer de Russische ambassadeur in Washington, Sergej Kislyak, heeft ontmoet en daarover loog tijdens zijn hoorzittingen in de Senaat. Ondanks die wraking was Sessions wel betrokken bij de beslissing om FBI-baas Comey te ontslaan.

Onderzoek

Trump haalde tijdens het interview ook uit naar speciaal aanklager Robert Mueller, en stelt dat die een bureau leidt vol belangenconflicten. Hij waarschuwt de onderzoekers bovendien om zich niet te verdiepen in onderzoeken die te ver van de Rusland-kwestie afliggen.

Hij verzekerde wel dat hij het ministerie van Justitie nooit zal vragen om Mueller te ontslaan, terwijl er eerder geruchten de ronde deden dat hij dat zou overwegen.

Onze partners