Trump geniet van zijn 'heilige oorlog' met de paus, hekelt muur rond Vaticaan

19/02/16 om 01:58 - Bijgewerkt om 04:25

Presidentskandidaat Donald Trump kon even zijn oren niet geloven toen de paus hem een slechte christen leek te noemen omdat hij een muur aan de Mexicaanse grens wil bouwen. Maar al gauw zag Trump er het voordeel van in, en tweette zijn campagne foto's van de muur rond Vaticaanstad.

Trump geniet van zijn 'heilige oorlog' met de paus, hekelt muur rond Vaticaan

Trump leest zijn reactie op de paus voor © AFP

Nadat Donald Trump zelf het geloof van zijn Republikeinse tegenstanders Ted Cruz ("hoe kan een zo oneerlijk persoon zich evangelisch noemen?") en Ben Carson ("mijn geloof is gematigd, maar Adventisme? Ik weet het niet") in vraag had gesteld, viel hem nu iets gelijkaardigs te beurt van paus Franciscus.

Tijdens de vlucht van Mexico naar Rome, na een vijfdaags bezoek van de paus aan Mexico, werd Franciscus door journalisten ondervraagd over de muur die Donald Trump wil bouwen tussen Mexico en de VS.

"Een persoon die alleen denkt aan het bouwen van muren, waar ze ook mogen zijn, en niet aan het bouwen van bruggen, is geen christen. Dat is niet het evangelie", aldus de paus, die toevoegde dat hij niet wist of Trump die dingen echt had beweerd, dat hij zeker geen stemadvies wou geven, maar dat hijzelf wel als alle mensen een politiek wezen is en dus politieke uitspraken doet. "Ik zeg enkel dat deze man geen christen is, als hij deze dingen heeft gezegd. Ik geef hem het voordeel van de twijfel".

Trump vernam over de uitspraak van Franciscus tijdens een ontmoeting met supporters in de staat South Carolina, waar zaterdag een Republikeinse voorverkiezing wordt gehouden. De koploper van de Republikeinse presidentskandidaten leek toch even met zijn mond vol tanden te staan. Het is enerzijds behoorlijk ongewoon dat een paus openlijk tussenkomt in een Amerikaanse verkiezing. Anderzijds wilde Trump wellicht niet met zijn gebruikelijk arsenaal aan beledigingen, genre 'loser', naar buiten komen om de paus te omschrijven. Maar enkele minuten later stuurde zijn campagne een strijdlustige mededeling uit, die de kandidaat voorlas.

Weinig katholieken

"Het is voor een religieus leider oneerbaar om het geloof van een individu in vraag te stellen", aldus Trump. "Ik ben een fiere christen. De paus zei negatieve zaken over mij omdat de Mexicaanse regering hem ervan overtuigde dat Trump geen goeie kerel is".

"De paus hoorde slechts een deel van het verhaal - hij zag de misdaad niet, de drugtrafiek en de negatieve economische impact".

Trump noemde de paus ook "een pion" van Mexico.

"Als en wanneer het Vaticaan door IS wordt aangevallen, en iedereen weet dat zo'n aanval de ultieme trofee van IS is, kan ik jullie beloven dat de paus zou wensen en bidden dat Donald Trump president was, want die zou de aanslag niet gebeurd zijn".

De tussenkomst van de paus, die in de Amerikaanse pers al gauw werden omschreven als een "heilige oorlog" tussen Franciscus en The Donald, komt de kandidaat uiteindelijk goed uit. In South Carolina zijn heel weinig katholieken, en de Republikeinse evangelischen staan er heel sceptisch tegenover de paus, die ze sowieso als een linkse rakker beschouwen. De muur is heel populair bij de achterban, en dank zij de paus gaat het weer daarover en niet over de onderlingen twisten tussen Republikeinse presidentskandidaten. Trumps tegenkandidaten, waarbij de katholieken Jeb Bush en Marco Rubio, hebben allen in meer of mindere mate de bouw van een grensmuur tussen Mexico en de VS verdedigd, en moesten nu schoorvoetend de kant van Trump kiezen, zeggen dat niemand het recht heeft om over het geloof van een ander te oordelen, ofwel, zoals Ted Cruz, zich van commentaar onthouden.

Al gauw retweette Trump ook iet of wat triomfantelijk een foto van de muur rond Vaticaanstad. Een van de foto's ging vergezeld van de boodschap van de paus: "Een persoon die alleen denkt aan het bouwen van muren, is geen christen".

In zijn meetings en in interviews gaf Trump wel aan dat hij de paus apprecieert: "Hij heeft veel karakter, hij heeft veel energie". Hij zei ook dat in zijn muur, zoals in de muur van het Vaticaan, grote poorten zouden zitten.

Onze partners