Trump 'gelooft nu dat Obama in de VS geboren is', maar zegt het niet zelf

16/09/16 om 05:26 - Bijgewerkt om 05:30

Volgens een mededeling van zijn campagne "gelooft meneer Trump dat president Obama in de VS geboren werd". Die mededeling volgt op een interview waarin Donald Trump zelf weigerde dit te bevestigen.

Trump 'gelooft nu dat Obama in de VS geboren is', maar zegt het niet zelf

Donald Trump © REUTERS

De mededeling werd donderdag laat verstuurd door Jason Miller, hoofd communicatie van de Trumpcampagne, en volgt op jaren dat Donald Trump publiekelijk twijfels heeft geuit over de nationaliteit van de president.

"In 2011 kon meneer Trump dit lelijk incident tot zijn einde brengen door met succes president Obama aan te zetten zijn geboortecertificaat vrij te geven", aldus Miller in zijn mededeling. Daarmee heeft Trump "de president en dit land een grote dienst bewezen door dit onderwerp af te sluiten". Sinds hij dat attest in handen heeft, "gelooft meneer Trump dat president Obama in de VS geboren werd". De mededeling stelt daarnaast dat Hillary Clinton in 2008 voor het eerst het onderwerp ter sprake bracht om "de toenmalige kandidaat Barack Obama te besmeuren. Maar zoals gewoonlijk was ze te zwak om een antwoord te krijgen". Factcheckers, geciteerd door onder meer de site Politico, zeggen met stelligheid dat die laatste bewering niet klopt. Misschien hebben sympathisanten van Clinton in 2008 dit onderwerp ter sprake gebracht, maar niet de campagne en zeker niet de kandidaat zelf.

'Niet nu'

De mededeling volgt kort na een interview van Donald Trump met The Washington Post, waarin de Republikeinse presidentskandidaat voor de zoveelste keer weigerde de vraag over de nationaliteit van de president te beantwoorden. "Ik zal die vraag op het juiste moment beantwoorden", aldus Trump in de Post, "Ik wil ze gewoon nog niet nu beantwoorden". Hij gaf als reden aan dat door zijn antwoord de aandacht zou worden afgeleid van meer prangende kwesties, zoals de economie.

In dat interview toont Trump zich optimistisch over zijn kansen, nu hij in de peilingen nek-aan-nek ligt met zijn Democratische rivaal.

Afgestoten kiezers

Trumps campagnemanager Kellyanne Conway en zijn adviseur Rudy Giuliani hebben eerder in tv-interviews gezegd dat Trump niet langer gelooft dat Obama in het buitenland is geboren en daardoor op onrechtmatige wijze de president werd.

De kwestie is van belang omdat Trump door zijn jennende uitspraken richting Obama, en zijn aanhoudende vraag naar diens geboortecertificaat weliswaar de gunst van extreemrechts en van bredere groepen binnen de Republikeinen heeft gewonnen maar tegelijk vele andere kiezers - met name ook de zwarte kiezers - heeft afgestoten.

Kort na het interview met de Post reageerde Hillary Clinton. "Waar was president Obama geboren?" Clinton herhaalde volgens Politico de vraag uit het kranteninterview. "Hij wilde nog altijd niet zeggen Amerika. En deze man wil onze volgende president zijn?"

Onze partners