Trump en (wellicht) Clinton krijgen concurrentie van libertair Gary Johnson

Gary Johnson © Belga Image

Gary Johnson is de eerste officiële kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. De Libertarian Party, de derde partij in het land, heeft de ex-gouverneur van New Mexico genomineerd om het op te nemen tegen de vermoedelijke kandidaten bij de Republikeinen en de Democraten, respectievelijk Donald Trump en Hillary Clinton. In 2012 haalde Johnson 1 procent van de stemmen.

De conventie van de Libertarian Party had twee stemrondes nodig om Gary Johnson en zijn running mate, ex-gouverneur van Massachusetts Bill Weld, te verkiezen. In de tweede ronde werd Johnson verkozen met 56 procent van de stemmen. Zijn tegenkandidaten waren zakenman Austin Petersen en John McAfee, de oprichter van het antivirussoftwarebedrijf McAfee.

De ex-Republikein, die tussen 1995 en 2003 gouverneur was, beschrijft zichzelf als economisch conservatief en sociaal liberaal. Hij was ook in 2012 de kandidaat voor Libertarian Party en won toen bijna 1 procent van de stemmen. Hij won de nominatie opnieuw ondanks veel tegenstand van de meer radicale vleugel van de partij.

Derde kandidaat

De libertaire partij is de enige partij die, net als de Democraten en Republikeinen, in alle Amerikaanse staten kan opkomen. De hoogste nationale score die de 44 jaar oude Libertarian Party ooit kreeg, was 1,1 procent in 1980.

Johnson verwacht echter dit jaar te kunnen doorbreken, vanwege de onpopulaire, vermoedelijke kandidaten bij de Republikeinen, respectievelijk Donald Trump en Hillary Clinton.

Volgens een recente nationale peiling zou Johnson, indien hij de derde kandidaat zou worden, 10 procent van de stemmen halen, voornamelijk van kiezers die jonger zijn dan 35 jaar. Een andere peiling gaf aan dat 44 procent van de geregistreerde kiezers een derde kandidaat zouden willen die het opneemt tegen Clinton en Trump.

Vrijheid

De Libertarian Party, wier ideeën sterk gelijklopen met die van de Europese liberale partijen, focust sterk op de vrije markt. Haar belangrijkste onderwerpen in het partijprogramma zijn vrije handel, immigratie en individuele vrijheden, en de partij zet zich sterk af tegen de welvaartsstaat, militair interventionisme en controle door de overheid. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content