Trump en Poetin bereiken akkoord over wapenstilstand zuiden Syrië

Russisch president Vladimir Poetin (links) praat met Amerikaans president Donald Trump (rechts), Hamburg, 7 juli 2017. © Reuters

De Amerikaanse president Donald Trump en de Russische president Vladimir Poetin hebben overeenstemming bereikt over een wapenstilstand voor het zuiden van Syrië.

Dat kondigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson vanavond aan, in de marge van de G20-top.

De minister zei dat de wapenstilstand zondag ingaat, en dat ook Jordanië eraan meewerkt. ‘Het is ons eerste succes’, zei Tillerson over de samenwerking tussen het Witte Huis en het Kremlin.

Ook de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov bevestigde het akkoord, en gaf wat meer toelichting. ‘Vandaag hebben Russische, Amerikaanse en Jordaanse experts in de Jordaanse hoofdstad Amman overeenstemming bereikt over een memorandum voor de oprichting van een de-escalatie zone in de gebieden Deraa, Quneitra en Swaida. Daar zal vanaf 9 juli om 12 uur ’s middags (11 uur Belgische tijd, red.) een staakt-het-vuren ingaan.’

Hij voegde toe dat de veiligheid in de zone zal gewaarborgd worden door troepen en middelen van de Russische militaire politie, in samenwerking met de Jordaniërs en de Amerikanen. Rusland, Iran en Turkije raakten het in mei al eens over het invoeren van vier veilige zones, maar niet over de manier waarop ze bestuurd zouden worden.

Rusland is een van de belangrijkste bondgenoten van de Syrische president Bashar al-Assad. De VS vinden dat het regime van Assad omvergeworpen moet worden, en steunen de ‘gematigde’ rebellen die de Syrische regimetroepen bestrijden.

‘Positieve chemie’ of ‘aanvaarding’

Tillerson had het na de ontmoeting over een ‘positieve chemie’ tijdens de ontmoeting tussen de presidenten Vladimir Poetin en Donald Trump, die meer dan twee uur duurde. ‘De bijeenkomst was zeer constructief, de connectie tussen de twee kwam heel snel tot stand’. Tijdens dat gesprek wierp Trump ook meer dan een keer de kwestie van de Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen op, aldus Tillerson. De Republikein zou hebben gezegd dat de inmenging een belangrijk obstakel vormt in de onderlinge relaties. ‘Het was een lange en hevige discussie, waarin de Russische president elke inmenging ontkende, zoals hij dat in het verleden al deed’, zo zei Tillerson nog.

Lavrov gaf een wat andere versie van de feiten. Hij zei aan de pers dat Trump Poetins ontkenning ‘aanvaardde’. ‘President Trump zei dat hij duidelijke verklaringen van Poetin hoorde, (…) dat de Russische autoriteiten niet zijn tussengekomen, en dat hij die verklaringen aanvaardt’, klonk het.

Partner Content