Trump en Clinton winnen fors, John Kasich haalt ereprijs, Marco Rubio valt af

Hillary Clinton © REUTERS
Rudi Rotthier

Met winst in de meeste van vijf voorverkiezingen versterkten zowel Donald Trump als Hillary Clinton hun leidersplaats. Bernie Sanders en vooral Marco Rubio hadden een slechte avond. Rubio beëindigde zijn campagne. John Kasich wist in zijn thuisstaat Ohio Trump te verslaan.

Hillary Clinton, koploper bij de Democraten, was een week na haar onverwachte nederlaag tegen Bernie Sanders in de staat Michigan beducht voor nieuwe uitschuivers. Een aantal staten, Ohio, Illinois en Missouri, zijn qua bevolking en industrialisering vergelijkbaar met Michigan, en haar campagne maakte zich grote zorgen. Maar ze deed het buiten verwachting goed. Ze won afgescheiden in Florida en haalde ook al vroeg North Carolina en Ohio binnen. In Illinois en Missouri was het nipter. Ze won in Illinois en leidde met een haartje verschil in Missouri toen het tellen er afgebroken werd – met 99 procent van de stemmen geteld. Enkele media, zoals nieuwszender MSNBC, gaven Clinton op dat moment gewonnen, maar de meeste media vonden het te nipt om zich uit te spreken. Niet alleen in staten, vooral in delegates gerekend was het een zware verliesavond voor Sanders. Volgens voorlopige cijfers verdiende Clinton 324 delegates tegen 220 voor Sanders. De tussenstand, zonder Superdelegates, staat op 1.092 voor Clinton en 774 voor Sanders. Sanders zou de komende tijd meer dan 70 procent van de delegates moeten halen om Hillary Clinton nog bij te benen – wat in het proportionele systeem van de Democraten een onmogelijk opgave lijkt.

Clinton richtte in een reactie haar pijlen niet langer op Sanders, die ze prees, maar op Donald Trump.

“Onze opperbevelhebber moet in staat zijn ons land te verdedigen”, zei ze over Trump, “en niet het land in verlegenheid brengen. Zijn taal “maakt hem niet sterk, ze maakt hem verkeerd”.

Bernie Sanders reageerde niet op de verkiezingsuitslag tijdens een meeting in Arizona, maar de pil moet bitter zijn. In vele staten had de Sanderscampagne een veelvoud uitgegeven van Clinton.

Sanders zei aan journalisten dat hij gewoon verderdoet. “We hebben veel afgevaardigden gewonnen”.

Winst in delegates voor Trump

Donald Trump had een iets lastiger avond dan Clinton, maar niet al te veel. Hij verloor, zoals in peilingen voorspeld, de staat Ohio aan gouverneur John Kasich, maar hij bracht een vernietigende nederlaag toe aan Marco Rubio in diens thuisstaat Florida. Rubio, de lieveling van het establishment van de partij, kondigde terstond aan dat hij zijn campagne beëindigde.

Kasich raapte 66 delegates op in Ohio, Trump won er 99 in Florida. In Illinois en North Carolina won Trump vrij gemakkelijk, telkens voor Ted Cruz. In Missouri lagen Cruz en Trump urenlang zo goed als gelijk, met op het moment dat de tellingen voor de nacht werden onderbroken een minimale voorsprong voor Trump.

Trump heeft tot dusver in 18 van 27 staten gewonnen, vaak met recordopkomst.

Het wordt bij de Republikeinen nu een race met drie. John Kasich, de enige kandidaat van het establishment in de partij, een soort tweede keus van dat establishment, is wiskundig niet in staat een meerderheid van afgevaardigden te halen, zelfs niet als hij vanaf nu alle afgevaardigden binnenrijft. Hij maakte zich in een toespraak wel sterk dat hij het gros van de nog ongeveer 1.000 resterende delegates voor zich zou winnen. “We gaan door richting Cleveland”, zei hij, verwijzend naar de stad waar de partijconventie in juli doorgaat. Hij liet in interviews verstaan dat hij binnenkort hard tegen Trump zal ingaan – iets wat hij de voorbije weken heeft nagelaten te doen.

Ted Cruz, die geen goede avond had, werpt zichzelf op als de enige die een realistische kans heeft om Donald Trump te verslaan.

Slechts twee campagnes hebben een plausibel pad naar de nominatie, zei hij, “de onze, en die van Donald Trump. Slechts één campagne heeft Donald Trump keer op keer verslagen.” Zijn partijleden, ging hij verder, hebben de “keuze tussen een kandidaat die je waarden deelt, en een kandidaat die tegen je waarden ingaat”. Hij deed een oproep aan de supporters van Marco Rubio om hem te vervoegen. “We ontvangen jullie met open armen”.

‘Eenheid’

Donald Trump riep op tot eenheid. Hij zei dat hij daaromtrent gebeld had met de Republikeinse leiders in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, Paul Ryan en Mitch McConnell. “We moeten onze partij verenigen – samenbrengen. Er gebeurt iets speciaals waardoor de Republikeinse partij op dit ogenblik wellicht het grootste politieke verhaal in de wereld is”. We krijgen Democraten binnen, onafhankelijken, en mensen die nooit eerder stemden, aldus The Donald.

Maar zijn nederlaag in Ohio maakt dat hij iets moeilijker een absolute meerderheid aan delegates zal halen. Hij moet plusminus 60 procent van de nog beschikbare afgevaardigden halen, moeilijk, maar niet onmogelijk met winner-takes-all staten als New Jersey, Philadelphia en vooral Californië (weliswaar met veel Spaanstaligen) in het verschiet.

Voorlopig heeft Trump dinsdag 178 delegates binnengehaald, Ted Cruz won er 36, John Kasich won er 75, en Marco Rubio 5. In totaal komen ze uit op 640 voor Trump, 405 voor Cruz, 170 voor Rubio en 138 voor Kasich. De afgevaardigden van Rubio zijn in principe vrij nu hij zijn campagne heeft beëindigd.

Met 1.237 wint men de meerderheid. Trump is net over halfweg.

Vraag is nu hoe verenigd het partij-apparaat tegen Trump zal ingaan. Trump hekelde de “voor ruim 40 miljoen dollar” aan advertenties die de voorbije 2 weken tegen hem zijn ingezet.

Partner Content