Trump draait VS-toenadering tot Cuba terug

16/06/17 om 04:34 - Bijgewerkt om 21:08

Bron: Belga

De Verenigde Staten gaan de 'volkomen eenzijdige deal' die de regering-Obama met Cuba sloot, schrappen.

Trump draait VS-toenadering tot Cuba terug

© Reuters

Dat heeft VS-president Donald Trump vrijdag in Miami gezegd, het bolwerk in Florida van de Cubaanse anti-Castristen. Zo wil Trump weer meer beperkingen leggen op het reizen naar en van en de handel met het Caraïbische eiland.

Ook qua taalgebruik draaide Trump de klok weer enkele jaren terug: onder de Castro's was en is Cuba een 'brutale dictatuur' en Havana moet maar eens dringend zijn 'politieke gevangenen' vrijlaten.

De dooi die Obama nastreefde, was zinloos, zei Trump, onder andere omdat het 'de VS geen voordelen heeft opgeleverd'. De dooi wordt echter niet ingeruild voor een permafrost. Zo blijven de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen intact, kunnen Amerikanen nog steeds naar het eiland reizen en stellen de nieuwe maatregelen, ontdaan van Trumps verbale krachtpatserij, niet echt veel voor.

Voor de rest ging Trumps betoog over democratie, vrijheid en het 'steunen van het Cubaanse volk'.

De voormalige adjunct-nationale veiligheidsadviseur Ben Rhodes, de architect van Obama's Cuba-beleid, noemt de aanpassingen van Trump 'tijdsverspilling', aldus Politico. Volgens hem zal het beleid van Trump rond Cuba de positie van de VS schaden in de wereld, en gaat het om een incoherente kijk op democratie voor iemand die leiders als de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Filipijnse president Rodrigo Duterte steunt.

Lees meer over:

Onze partners