'Trump-debat' verpulvert kijkcijferrecords, Trump bestookt interviewster met boze tweets

07/08/15 om 23:10 - Bijgewerkt op 08/08/15 om 00:07

Het eerste tv-debat van Republikeinse presidentskandidaten verpulverde donderdag alle kijkcijferrecords. Er keken 24 miljoen mensen. Er keken meer mensen naar dit politiek debat dan naar de finale van de World Series, het honkbalkampioenschap. Donald Trump was minder tevreden.

'Trump-debat' verpulvert kijkcijferrecords, Trump bestookt interviewster met boze tweets

Donald Trump tijdens het debat © REUTERS

De Amerikaanse media zijn het er niet over eens hoeveel meer kijkers dit debat haalde in vergelijking met het vorige record voor een voorverkiezingsdebat. Volgens sommigen ging het om het drievoud van het vorige record, volgens anderen om een verdubbeling. Het was in elk geval bij verre het drukst bekeken programma ooit van Fox News. En dat spectaculair resultaat wordt aan één man toegeschreven: Donald Trump, die met zijn soms uitzinnige uitspraken blijkbaar miljoenen kijkers aantrok.

Trump zelf had naderhand gemengde gevoelens over het debat. Hij riep zichzelf uit tot de onherroepelijke winnaar, maar tegelijk bleef hij maar klagen over Megyn Kelly, de interviewster van Fox News, die hem onder meer zwaar aanpakte over zijn houding tegenover vrouwen (en die elders grote lof toegezwaaid kreeg voor de manier waarop ze de Republikeinen het vuur aan de schenen legde).

"Je hebt vrouwen die je niet zinnen vette varkens genoemd, slonzen, honden en wanstaltige dieren", zo begon ze een vraag.

"Alleen Rosie O'Donnell", probeerde Trump te grappen, verwijzend naar een uitgesproken tv-ster.

Neenee, aldus Kelly, "je vertelde een deelneemster aan Celebrity Apprentice hoe mooi het zou zijn om haar op haar knieën te zien. Is dat het temperament van een man die we als president willen verkiezen?"

Trump repliceerde dat hij en het land last hebben van politieke correctheid. "Ik heb eerlijk gezegd geen tijd voor totale politieke correctheid. En om eerlijk te zijn, dit land heeft ook geen tijd".

Met name deze passage viel slecht bij vrouwelijke Republikeinen.

Na het debat zei Trump dat hij harder was aangepakt dan de andere kandidaten, ze waren hem dat zelf komen zeggen, volgens hem.

En daar bleef het niet bij. Er kwam in de nachtelijke uren een resem boze tweets richting Kelly, en richting Frank Luntz die een Republikeinse focusgroep had vergaard die Trump tijdens het debat massaal afviel.

"Waar vond je dat domme panel?". Luntz had ooit bij hem naar werk gehengeld maar zou er nu niet meer op moeten rekenen, aldus Trump.

En Megyn Kelly, schreef hij, had geblunderd, en zich onprofessioneel gedragen. Hij retweette een bericht waarin ze een bimbo werd genoemd. In een eigen tweet noemde hij haar "helemaal overschat en kwaad". "(Mede-presentator) Bret Baier was ook een ramp".

Onze partners