Trump botst hard met Republikeinse tenoren Flake en Corker

Senator Bob Corker © Reuters

Jeff Flake en Bob Corker, allebei senator voor de Republikeinse partij, haalden zwaar uit naar president Donald Trump. Op veel publieke steun van partijgenoten moesten Flake en Corker evenwel niet rekenen.

Twee Republikeinse senatoren publiekelijk afgerekend met president Donald Trump. De 54-jarige Jeff Flake kondigde aan dat hij opstapt uit de Senaat en haalde ongemeen hard uit naar de president zonder Trump bij naam te noemen. Hij beschuldigde in een vlammende toespraak het staatshoofd ervan het land te verscheuren en naar de afgrond te leiden. Eerder had een andere Republikeinse oudgediende, expert buitenlandse zaken Bob Corker, al duidelijk afstand genomen van Trump.

De president diende beide Senatoren en partijgenoten vervolgens zelf van stevige repliek. Trump schreef woensdag op Twitter dat Flake en Corker geen kans meer maakten op een herverkiezing en zich daarom uit de Senaat terugtrekken. ‘Nu gedragen ze zich zo gekwetst en geraakt’. Flake had eerder deze week aangekondigd dat hij volgend jaar niet meer voor een herverkiezing zal gaan. Corker had dat enkele weken al gezegd.

Flake waarschuwde ervoor dat met een presidentschap zonder talent, aanzien en moreel besef men niet gewend mag geraken aan een bedenkelijk en platvloers niveau van het politieke debat. Dat is gevaarlijk voor de VS en een bedreiging voor de democratie. ‘Persoonlijke aanvallen, de ondermijning van principes, vrijheden en instellingen, de schaamteloze minachting van waarheid en woorden, roekeloze provocaties om de kleinste en meest persoonlijke redenen die nauwelijks iets met het lot van de mensen te maken hebben, is dat waar wij voor gekozen hebben? ‘ Niets daarvan is normaal, zei de politicus. ‘Als de na ons komende generatie vraagt waarom we niets gedaan hebben, waarom we ons niet verzet hebben? Wat zeggen we dan? ‘, vroeg Flake zich af.

Senator Jeff Flake
Senator Jeff Flake© Reuters

Flake was in het verleden al herhaaldelijk in de clinch geraakt met Trump, waarop de president hem, net zoals hij andere andere criticasters behandelt, ook openlijk liet vallen en bespotte. Zijn woordvoerster Sarah Huckabee Sanders zei dat het wellicht een goede zaak is dat Flake niet meer kandideert. Flake blijft tot januari 2019 in functie als senator van Arizona. Hij kondigde aan dat hij nu vrijer zal kunnen praten.

Gematigde vleugel van Republikeinen verliest grote pionnen

Eerder had Bob Corker zijn felle kritiek op Trump nieuw leven ingeblazen. ‘De president heeft bij vele thema’s grote problemen met de waarheid’, zei Corker op CNN. De president is naar een laag niveau afgezakt, hij pakt het land zijn waarden af. De 65-jarige senator van Tennessee is voorzitter van de belangrijke commissie buitenlandse zaken van de Senaat. De aftocht van beide senatoren wordt beschouwd als een verlies van het traditioneel conservatieve kamp van de Republikeinen. Omdat ook senator John McCain om gezondheidsredenen niet lang meer in de Senaat zal zetelen, verliest de partij drie uitgesproken en gereputeerde critici van Trump.

In enkele staten treden bovendien in de Republikeinse primaries voor de Congresverkiezingen van 2018 verschillende populistische kandidaten aan. Daarom groeit de vrees dat het traditionele kamp van de Republikeinen aan invloed zal moeten inboeten. Trump kan daarom wellicht de partij naar zijn ideeën hervormen en de macht van het partijestablishment beperken. Op korte termijn heeft de president zijn critici echter nodig om belangrijke plannen zoals de belastinghervorming of een nieuwe wet over de Iran-deal door te voeren. Opmerkelijk was in elk geval dat niemand van de Republikeinen zich publiekelijk aansloot bij de scherpe kritiek van Corker en Flake.

Partner Content