Trump betaalt 25 miljoen dollar in schikking rond 'Trump University'

18/11/16 om 18:20 - Bijgewerkt om 23:58

Bron: Belga

De Amerikaanse president-elect Donald Trump betaalt 25 miljoen dollar (23,5 miljoen euro) in een schikking rond de groepsvordering die tegen hem werd ingesteld door studenten van de vroegere "Trump University".

Trump betaalt 25 miljoen dollar in schikking rond 'Trump University'

Donald en Melania Trump © Belga Image

Dat bericht CNN, tien dagen voor de start van het proces. Donald Trump bekent in de schikking geen enkele schuld, aldus CNN. De schikking is bevestigd door de procureur-generaal van New York. De studenten krijgen in de regeling minstens de helft van hun schoolgeld terug. Volgens de procureur-generaal zal Trump ook een "boete tot 1 miljoen dollar" betalen aan de staat New York wegens "overtreding van de onderwijswetgeving in de staat".

Met de deal is niet alleen de class action tegen Trump van de baan, maar ook een burgelijke procedure wegens fraude die door de procureur-generaal van New York, Eric Schneiderman, werd aangespannen.

De groepsvordering werd in 2010 ingesteld door misnoegde studenten van de "Trump University". Ze voelden zich bedrogen en zelfs leeggezogen omdat ze tot 35.000 dollar betaalden om vastgoedgeheimen van Trump te leren, terwijl de school niet geaccrediteerd was en Trump zelf zich nauwelijks liet zien. Volgens de studenten had Trump, die 92 procent van de universiteit bezit, en die zeker heel zichtbaar was in de publiciteit, controle over alle grote beslissingen. Trump heeft dat altijd ontkend, en verklaarde dat hij mensen in dienst had om de universiteit te leiden.

'Schoolvoorbeeld van racisme'

Het begin van de rechtszaak was gepland voor 28 november. De advocaten van Trump hadden gevraagd om de zaak uit te stellen tot volgend jaar omdat de nieuwe president de machtsoverdracht van 20 januari moet voorbereiden en omdat het in Trumps nadeel zou zijn mocht hij niet kunnen getuigen. Vorige week raadde federaal rechter Gonzalo Curiel, die bevoegd is voor het dossier, dan maar aan om een schikking te treffen.

Over Curiel verklaarde Trump in juni nog dat hij partijdig is omdat hij een Mexicaanse achtergrond heeft. Zijn uitspraken over "de Mexicaanse rechter" leidden tot veel ophef. Speaker Paul Ryan noemde die "een schoolvoorbeeld van racisme".

De schikking is een ommezwaai voor Trump, die tijdens de campagne beweerde dat hij "uit principe" niet wilde schikken. Nu stelt zijn team dat een schikking de beste manier is om "afleiding" van zijn politieke activiteiten te vermijden.

Onze partners