Trump bedoelde telefoons aftappen volgens woordvoerder niet letterlijk

Sean Spicer © Belga
Eva Schram
Eva Schram Correspondent voor Knack.be in Noord-Amerika.

Perswoordvoerder van het Witte Huis Sean Spicer zei maandag in een persconferentie dat president Trump het niet letterlijk bedoelde toen hij tweette dat Obama zijn telefoons had afgetapt.

Trump zette de woorden “wires tapped” tussen aanhalingstekens in zijn tweets en bedoelde daarmee te zeggen dat er surveillance in het algemeen op hem werd uitgevoerd, volgens Spicer. Ook zou Trump Obama niet persoonlijk ervan beschuldigd hebben hem af te tappen, maar doelde hij op de Obama-regering. Vorige week, daags nadat Trump de tweets plaatste, zei Spicer nog dat de tweets “voor zich spreken” en weigerde hij er iets aan toe te voegen.

Maandag verliep de deadline die het Congres stelde om met bewijs voor de stelling dat Obama toenmalig presidentskandidaat liet aftappen in Trump Tower te komen. Het ministerie van Justitie vroeg uitstel aan voor die deadline.

Microgolfovern

Afgelopen weekend zei Trump-adviseur Kellyanne Conway in een politieke talkshow dat er mogelijk televisies of microgolfovens zijn gebruikt om Trump af te luisteren. Ook zei Conway dat Michael Flynn, de afgetreden nationaal veiligheidsadviseur, afgeluisterd zou zijn. Dat is onjuist. Het nieuws dat Flynn met de Russische ambassadeur over sancties had gesproken kwam naar buiten omdat de ambassadeur werd afgeluisterd, niet Flynn.

Voor surveillance van Trump of een van zijn kabinetsleden, zelfs in de bredere zin van het woord (inclusief het afluisteren via een microgolfoven), is nog geen enkel bewijs geleverd door de Trump-regering. Senator John McCain, een kritische partijgenoot van Trump, zei afgelopen weekend tegen CNN dat Trump de uitspraak moet bewijzen of terug moet nemen.

Tweets

Lees hieronder de betreffende tweets van Trump, van ruim een week geleden. In slechts twee gevallen zet hij de woorden wires tapped tussen aanhalingstekens. Dat betekent letterlijk het aftappen van een telefoonlijn. In twee tweets zegt hij zelfs letterlijk dat president Obama zijn telefoon heeft afgetapt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content