Troy Davis toch geëxecuteerd

22/09/11 om 08:47 - Bijgewerkt om 08:47

De Amerikaan Troy Davis is dan toch geëxecuteerd op grond van moord, ondanks onduidelijk bewijs en een last-minute aanvraag tot beroep.

De veelbesproken executie van de Amerikaanse Troy Davis is woensdagavond (lokale tijd) in de gevangenis van Jackson in de staat Georgia toch nog uitgevoerd. De zaak beroerde de Amerikaanse opinie omdat er amper bewijs was voor de schuld van Davis. Daarnaast, voert de verdediging aan, hebben zeven van de negen getuigen die tegen Davis getuigden, hun verklaringen ingetrokken of gewijzigd. Een gratieverzoek gisterenavond werd afgewezen.

Om 23.08 uur overleed Davis nadat hij een dodelijke injectie toegediend kreeg, zo verklaarden gevangenisfunctionarissen van de gevangenis van Jackson aan Amerikaanse media. Dat was dus vier uur nadat de executie aanvankelijk gepland was, omdat anderhalf uur voor die executie de advocaat van Davis, Brian Kammer, nog een ultieme poging ondernam om de executie tegen te houden. Hij diende bij het Amerikaanse hooggerechtshof een vraag tot beroep in. Enkele uren daarvoor had het Hooggerechtshof van Georgia zo'n verzoek al afgewezen.

Vier uur uitstel van executie

Toen de executie uitgesteld werd om dat beroep te bekijken, juichten de zowat tweehonderd mensen, onder hen activisten van Amnesty International, die zich voor de gevangenis verzameld hadden. Uitstel van executie zou blijken: na vier uur beraadslagen werd ook dat beroep afgewezen.

Parkeerruzie

Troy Davis, een zwarte man van 42, werd veroordeeld in 1991, voor de moord op een politieagent tijdens een parkeerruzie in 1989. De agent werd vermoord met een kogel in het gezicht en een in zijn hart.

Omstreden

Over de schuld van Davis woedde een hevig debat omdat er geen fysiek bewijs was en zeven van de negen getuigen hun verklaringen ofwel introkken ofwel wijzigden. Davis zelf heeft dan ook altijd volgehouden onschuldig te zijn. Zijn executie werd in al die jaren drie keer uitgesteld. Deze doodstraffen behoort tot de meest omstreden sinds decennia in de VS. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners