Tropische storm Alex uitgegroeid tot orkaan

30/06/10 om 11:00 - Bijgewerkt om 11:00

De eerste orkaan van het seizoen is een feit. De tropische storm die vorige week al minstens tien doden veroorzaakte in Nicaragua, Guatemala en El Salvador, is nu uitgegroeid tot een orkaan. Hoewel de Golf van Mexico gespaard zou blijven, kunnen hoge golven de opruimactie van het olielek bemoeilijken.

Tropische storm Alex uitgegroeid tot orkaan

© Reuters

In de nacht van dinsdag op woensdag is Alex uitgegroeid van een tropische storm tot een orkaan met windsnelheden tot 120 km/uur. De eerste orkaan van het seizoen zou de kusten van Mexico en Texas bedreigen, meldt het Nationaal Orkaancentrum (NHC) in Florida. Hij zou nog aan kracht winnen vooraleer hij aan land gaat.

Alex zou volgens het NHC woensdagavond of donderdagmorgen aan land gaan aan de Amerikaans-Mexicaanse grens. De orkaan zou niet over de Golf van Mexico trekken, maar zorgt nu al voor metershoge golven die het opvangen van de lekkende olie fel bemoeilijkt. Sommige schepen die de olie aan het opruimen waren, zijn al terug naar de kust gestuurd uit voorzorg.

"Goed voorbereid"

Volgens de gouverneur van Florida, Charlie Crist, is de situatie anders dan de voorbije jaren tijdens het orkaanseizoen. "Het verschil is dat we nu met een Golf van Mexico vol met olie zitten", klinkt het. Zijn vrees is dan ook dat een resem orkanen de olie naar de stranden van Florida kan laten afdrijven. "Maar we zijn erop voorbereid", meent hij vastberaden.

Ook Texas neemt grootse voorzorgsmaatregelen voor de eerste orkaan van het seizoen. Sommige mensen zijn al uit hun huizen geëvacueerd, de National Guard staat paraat en 60 helikopters en 130 vliegtuigen kunnen elk moment ingezet worden.

Het is de eerste keer in 15 jaar dat een orkaan zich zo vroeg op het jaar vormt. Officieel begint het orkaanseizoen op 1 juni.

Lees meer over:

Onze partners