'Trolling' wordt strafbaar in Arizona

06/04/12 om 14:24 - Bijgewerkt om 14:24

Vervelend, beledigend en aanstootgevend taalgebruik op het internet, 'trolling', kan binnenkort tot 3,5 jaar cel opleveren in Arizona. Internetstalkers riskeren zelfs 25 jaar gevangenis.

In de Amerikaanse staat Arizona ontbreekt alleen nog de handtekening van gouverneur Janice Brewer om een wetsvoorstel in werking te stellen dat ergerlijk en provocerend gedrag op het internet verbiedt op alle elektronische en digitale apparaten. De voorstanders hopen dat de maatregel online pesterijen in de kiem zal smoren.

Stalkers

De straffen zouden gaan van geldboetes tot celstraffen van 30 dagen tot 3,5 jaar. Voor recidiverende internetstalkers kunnen de straffen echter oplopen tot 25 jaar cel.

Ook cartoons

Omdat het wetsontwerp niet alleen van toepassing zou zijn op de communicatie van gebruiker tot gebruiker, zou het internet als geheel aan de wet zijn onderworpen. Zo kunnen ook cartoons en satirische opiniestukken strafbaar worden.

Leo Neels: 'Wet zal niet veel uithalen'

Leo Neels, hoofddocent in media- en communicatierecht aan de universiteiten van Leuven en Antwerpen, gelooft niet dat de wet veel zal uithalen. Volgens Neels is het wetsvoorstel niet in overeenstemming met de vrijheid van meningsuiting, die in de Amerikaanse grondwet erg veel gewicht krijgt.

Bovendien is er naar zijn mening ook strafrechtelijk een probleem omdat het wetsvoorstel in erg onnauwkeurige bewoordingen is opgesteld. (SDG)

Onze partners