Treinen transporteren honderden vluchtelingen naar Duitsland

01/09/15 om 04:19 - Bijgewerkt om 04:19

Nadat de politie in Boedapest niet langer migranten tegenhoudt die naar het Westen willen komen, zijn honderden van hen in de nacht van maandag op dinsdag aangekomen in Duitsland.

Treinen transporteren honderden vluchtelingen naar Duitsland

Voor er treinen vertrokken naar Duitsland waren naar schatting 2.000 vluchtelingen en migranten in het station van Boedapest samengestroomd © REUTERS

Naar schatting 2.000 vluchtelingen hadden zich de voorbije dagen in het grootste station van Boedapest verzameld, en konden maandag onder het oog van de politie de trein nemen naar het Westen. Eerst kwamen ze aan in Oostenrijk, waar het overgrote deel doorreisde naar "beloofde land" Duitsland.

De Duitse politie deed een eerste trein stoppen in Rosenheim en bracht 190 mensen over naar een voormalige kazerne, om hen te registreren. Daarna reisden nog zo'n 500 à 600 migranten door naar München.

Er zouden dinsdagochtend nog meer treinen met vluchtelingen aankomen.

De stemming onder de vluchtelingen was volgens een woordvoerder van de politie "rustig" tot "euforisch". Velen riepen "Thank you Germany" of "We love you, Germany".

Balkanmigratie

De treinen werden maandagnamiddag nog tegengehouden aan de Oostenrijks-Hongaarse grens, maar zijn dan toch doorgelaten. Het verdrag van Dublin bepaalt nochtans dat het eerste EU-land van aankomst -in dit geval Hongarije- de asielaanvraag moet behandelen. Het overgrote deel van de treinreizigers komt uit oorlogsgebied zoals Syrië en het noorden van Irak, of uit Eritrea. Zo'n 40 procent komt uit de Balkan en heeft in principe dus weinig kans op een vluchtelingenstatus en verblijfsrecht. Beieren gaat dinsdag, speciaal voor deze laatste categorie, een opvangcentrum openen, als eerste in Duitsland. In Manching bij Ingolstadt zullen 500 migranten uit de Zuidoost-Europa worden opgevangen. Hun asielaanvraag zal er sneller worden afgehandeld.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners