Touroperators annuleren dan toch alle reizen naar Egypte – opnieuw 80 doden

© Reuters
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

De Belgische touroperators annuleren alle reizen naar Egypte. Deze namiddag luidde het nog dat Thomas Cook en Jetair niet van plan waren om reizen af te gelasten, ondanks de honderden doden in Caïro. Vanavond zijn opnieuw minstens 80 doden gevallen bij protestacties.

De Belgische touroperators annuleren alle reizen naar Egypte. Dat is het gevolg van het aangepast reisadvies van Buitenlandse Zaken.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders paste in de vooravond het reisadvies voor Egypte aan. Reizen naar Egypte – naar eender welk deel van het land – wordt ten stelligste afgeraden.

Reisadvies

Deze namiddag klonk het nog dat er geen enkel probleem is om af te reizen naar de toeristische gebieden aan de Rode Zee en de Golf van Akaba. Afgaand op dit officieel reisadvies, besloten touroperators Jetair en Thomas Cook dan ook om hun reisaanbod niet aan te passen ondanks het feit dat de Verenigde Staten opriepen om het land te verlaten en Duitse tour operators alle reizen afgelasten.

De Belgische touroperators bleven toeristen aanvoeren naar Egypte terwijl in de hoofdstad Caïro honderden doden vielen bij protestmanifestaties.

Die situatie is nu dus veranderd. Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies dan toch aangescherpt en raadt alle reizen, ook toeristische, naar Egypte af. De touroperators zijn daar onmiddellijk in gevolgd.

Werkbezoek

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynder is overigens wel van plan om zelf gewoon naar Caïro te vliegen, ondanks de actuele situatie. Het werkbezoek van vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders aan de Egyptische hoofdstad Caïro, dat gepland is voor de periode van 21 tot 24 augustus, gaat voorlopig gewoon door. Dat bevestigt Hendrik Van de Velde, de woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken aan Belga.

Reynders zal op 22 en 23 augustus twee dagen ter plaatse zijn. De exacte inhoud van de reis ligt nog niet definitief vast, maar de minister zou ontmoetingen hebben met politieke vertegenwoordigers en verschillende vertegenwoordigers van de Egyptische samenleving. “Naast het politieke, is er ook het mensenrechtenaspect”, klinkt het bij Buitenlandse Zaken.

De reis wordt nog volop voorbereid, “maar als er een veiligheidsgevaar zou blijken te zijn, kan het natuurlijk niet”, zegt Van de Velde. “Maar voorlopig gaat het gewoon door.”

Vrijdag van de Woede

Intussen vallen opnieuw tientallen doden bij de aangekondigde ‘Vrijdag van de Woede’. Aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi trokken na het vrijdaggebed massaal de straten op. De moslimbroeders riepen op tot een protest van ‘miljoenen’.

Soldaten en politie-agenten hebben opdracht gekregen om met scherp te schieten op de betogers. Er is de overheid blijkbaar weinig aan gelegen om een nieuw bloedbad zoals eerder deze week te voorkomen. Bij manifestaties in Caïro en steden in het noorden van het land zijn opnieuw tientallen doden gevallen. De meeste slachtoffers vielen in de marge van de centrale demonstratie op het Ramsesplein in het centrum van Caïro. Volgens de Moslimbroederschap schoot de politie daar 45 demonstranten dood.

Ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken verklaarden daarentegen dat tientallen demonstranten het nabijgelegen Ezbekiya-pilitiebureau hadden bestormd. Daarop is een vuurgevecht losgebarsten tussen beide kampen, waarbij verschillende onschuldige burgers zijn omgekomen. (EE/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content