Toulouse: ‘piste van neonazi’s verlaten’

Er circuleren verschillende pistes over wie de dader is van de dodelijke aanslag op een joodse school in Toulouse. Een van de sporen leidde naar drie oud-militairen die het leger uitgezet werden wegens nazisympathieën, maar die werd verlaten, zo klinkt het bij de politie.

Meer dan 200 onderzoekers zijn op de zaak – waarbij drie kinderen en een volwassenen om het leven kwamen – die Frankrijk sterk beroert, gezet. Het wapen en de zwarte scooter zijn dezelfde als die bij eerdere aanslagen, waarbij drie soldaten omkwamen. Zij waren van Algerijnse en Antilliaanse afkomst, de kinderen die onlangs vermoord werden waren leerlingen van een joodse school. Racisme lijkt dus een valabel spoor, zo deelde ook al de Franse president Nicolas Sarkozy mee.

Een van de pistes was die van drie oud-militairen, die in 2008 het leger uitgezet werden omwille van hun nazisympathieën – op een foto geuit door de Hitlergroet te brengen, zo schrijft L’Express. Die werd geschrapt in het onderzoek naar de moordenaar op de scooter van Toulouse en Montauban. Dat is uit Franse politiebronnen vernomen. Volgens procureur François Molins van Parijs zouden er echter nog geen pistes zijn verlaten.

“Verschillende verificaties zijn nog aan de gang om de deur open te houden voor verklaringen van de vele getuigen, maar geen enkele was tot nu toe bepalend”, aldus dezelfde bron. Het was slechts een van de verschillende pistes in het onderzoek, maar die wordt niet meer weerhouden.

Minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant herhaalde op radio Europe 1 dat er “al duizenden verificaties zijn verwerkt” in dit onderzoek waaraan een tweehonderdtal politieagenten permanent bezig is. En “effectief onderzoek naar militairen die uit het leger werden verwijderd en die mogelijk op weerwraak waren belust (…) en uiting wilden geven aan hun neonazisympatieën”, voegde de minister eraan toe.

Verwarrend

De neonazithese was hoe dan ook verwarrend. Het persagentschap Reuters citeerde een bron bij de politie die bevestigde dat de drie vastgehouden waren en verhoord zijn, maar opnieuw zijn vrijgelaten. Dat werd dan weer ontkend in Le Monde, door een hoogeplaatste politiebron. Slechts een van de drie zou zijn vastgehouden en ondervraagd geweest zijn, de andere twee niet. Het was dus zelfs mogelijk dat van die twee niet geweten was waar ze zich bevonden.

Klacht wegens racisme

Wat vooraf ging: in april 2008 besluit een voormalige collega van de drie, Jamel Benserhir, zijn oversten op de hoogte te brengen van de twijfelachtige overtuigingen van zijn collega’s. Hij dient een klacht in wegens racisme en discriminatie op het werk. Naar eigen zeggen bracht hij zijn oversten en het ministerie van Defensie al op de hoogte in november 2007. “Ze hebben toen geweigerd naar mij te luisteren, ook al had ik bewijzen.”

Toen de klacht werd neergelegd op 8 april 2008 waren nog twee van de drie militairen in dienst, bij de parachutisten van de 17e genie-eenheid, gelegerd in Montauban, en was een intern onderzoek naar hen aan de gang. De derde was al vertrokken uit het regiment en verwikkeld in een burgerrechtelijke zaak.

Gehuld in vlag met hakenkruis

Enkele dagen voor die achtste april deed Benserhir al zijn verhaal in de satirische krant Canard Enchaîné. Die krant publiceerde een foto van de drie neonazi’s waarop ze, gehuld in een vlag met een hakenkruis op, de Hitlergroet brengen. Uit onderzoek bleek dat de foto dateert uit eind 2004, toen de drie mannen dus nog dienden in het Franse leger. (L’Express/Le Vif /SD/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content