Toulouse: broer is trots op seriemoordenaar

24/03/12 om 14:44 - Bijgewerkt om 14:44

De oudste broer van de seriemoordenaar van Toulouse was aanwezig bij de diefstal van de scooter, die Mohamed Merah bij de zeven koelbloedige moorden gebruikte. Hij zei ook "trots" te zijn op wat zijn broer gedaan heeft.

Toulouse: broer is trots op seriemoordenaar

© Belga

Zijn moeder werd uit haar preventieve hechtenis vrijgelaten. Dat werd vernomen uit politionele bron. Tijdens zijn preventieve hechtenis in Toulouse zei Abdelkader Merah dat hij aanwezig was tijdens de diefstal van de scooter die zijn broer tijdens de doodslag op de drie militairen, de godsdienstleraar en drie kinderen van een joodse school in Toulouse gebruikt heeft. De scooter is van het merk Yamaha, 500 cm3 type T-MAX, en werd op zes maart in de regio van Toulouse gestolen. Dat was vijf dagen voor Mohamed Merah voor het eerst toesloeg.

Merah handelde alleen, maar de onderzoekers vragen zich af wie hem logistieke hulp kon verlenen. Zijn broer verklaarde evenwel niet op de hoogte te zijn geweest van zijn plannen en ontkent dat hij geholpen heeft bij de schietpartijen die aan zeven mensen het leven kostten. Het onderzoek van de computers van de broer heeft voorlopig niks spectaculairs opgeleverd. Bij een huiszoeking werden geen wapens of explosieven aangetroffen, aldus nog de politiebronnen. De broer en zijn vriendin zitten in voorlopige hechtenis.

De 23-jarige seriemoordenaar kwam om het leven tijdens een aanval van de Franse elitepolitie die 32 uren duurde. De omstandigheden van het ingrijpen van de eenheid wekte kritiek op. Minister van Binnenlandse Zaken Claude Gueant meent dat die kritiek echter "politieke motivaties" heeft en "ongepast" is.

In navolging van de kritiek riep de Franse president Nicolas Sarkozy de eerste minister François Fillon, Claude Guéant en justitieminister Michel Mercier net als politieverantwoordelijken samen om over veiligheid te vergaderen. (Belga/RDM)


Lees meer over:

Onze partners