Tot steniging veroordeelde Iraanse toch niet vrijgelaten

10/12/10 om 11:02 - Bijgewerkt om 11:02

Het Internationale Comité tegen Steniging had donderdag gemeld dat Sakineh Mohammadi-Ashtiani was vrijgelaten, maar Iran spreekt dat tegen.

Tot steniging veroordeelde Iraanse toch niet vrijgelaten

© EPA

Iran ontkent dat Sakineh Mohammadi-Ashtiani, veroordeeld tot de doodstraf door steniging wegens overspel, is vrijgelaten. Het Internationale Comité tegen Steniging had dat gemeld.

Het comité, met hoofdzetel in Berlijn, baseerde zich op verschillende internationale foto's van Mohammadi-Ashtiani en haar zoon in hun woning. De beelden dateren van 4 en 5 december.

Maar de Iraanse Engelstalige staatszender Press-TV deelde vrijdag mee dat de foto's werden genomen door een productieploeg van de nieuwszender, die Ashtiani vergezelde voor een reconstructie van de moord op haar echtgenoot.

Moord

Sakineh Mohammadi-Ashtiani werd in 2006 ter dood veroordeeld voor betrokkenheid bij de moord op haar echtgenoot.

Die veroordeling werd in beroep teruggebracht tot tien jaar cel in 2007, maar haar veroordeling tot steniging wegens overspel werd bevestigd door een ander hof van beroep.

De zaak-Ashtiani lokte internationale verontwaardiging uit. Begin november circuleerde het bericht dat Ashtiani was geëxecuteerd, maar dat bleek niet te kloppen.

Onze partners