Tot 150 doden bij aanslagen in Nigeria

21/01/12 om 16:57 - Bijgewerkt om 16:57

Bij een reeks aanslagen en schietpartijen in de noordelijke stad Kano in Nigeria zijn minstens 120 tot 150 doden gevallen. De Islamitische terreurorganisatie Boko Haram heeft de aanslagen opgeëist als vergelding tegen de regering.

Tot 150 doden bij aanslagen in Nigeria

© Reuters

Bij een reeks aanslagen en schietpartijen in de noordelijke stad Kano in Nigeria zijn minstens 120 tot 150 doden gevallen. Getuigen telden de lichamen die zijn overgebracht naar ziekenhuizen en mortuaria.

Boko Haram
De aanslagen zijn opgeëist door de Islamitische beweging Boko Haram. De groepering 'Westerse opvoeding is heiligschennis' kant zich tegen elke mogelijke vorm van Westerse invloeden. Het gaat om een sekte die zichzelf graag vergelijkt met taliban maar tot voor kort nooit geweld pleegde.

Vergelding
Abul Qaqa, een woordvoerder van Boko Haram, vertelde aan journalisten ter plaatse dat de organisatie de aanslagen uitvoerde als vergelding voor het feit dat de Nigeriaanse regering weigert om gevangen genomen leden van Boko Haram vrij te laten.

Islamitisch regime
Boko Haram is opgericht in 2002. De beweging ijvert voor de invoering van een Islamitisch regime in heel het land. Nigeria is verdeeld in de Noordelijke regio waar veel moslims wonen en het overwegend christelijke zuiden.

Kerken
De groepering kwam rond de jaarwisseling in het nieuws met een reeks bijzonder brutale aanslagen tegen kerken waarbij tientallen doden vielen. Geen enkele aanslag eiste zoveel doden als de terreuracties vandaag.

Overheidsdoelwitten
Kano is de op één na grootste stad van Nigeria.Volgens de plaatselijke politie zijn er gecoördineerde aanslagen en aanvallen uitgevoerd tegen acht overheidsdoelwitten. Bij de doden zijn minstens 6 politieagenten en een journalist.

Zelfmoordterroristen
Volgens getuigen reed één van de terroristen met een motor tot aan een politiegebouw. Hij rende naar binnen met een tas in zijn hand waarna het gebouw ontplofte. Sommige van de aanslagen zouden gepleegd zijn door zelfmoordterroristen.

Dodenlijst
Een journalist van de BBC telde in de ziekenhuizen en mortuaria 150 doden. Een medewerker van AP kreeg van een ziekenhuis een dodenlijst te zien met daarop 120 lichamen. Het Franse persagentschap AFP citeert het Rode Kruis dat 121 lichamen van de straten raapte.

De aanslagen eisten ook tientallen gewonden, onder hen ook vele buitenlanders, vooral Libanezen en Indiërs. (EE)

Lees meer over:

Onze partners