Tot 1,7 miljoen immigranten kunnen Amerikaanse werkvergunning krijgen

16/08/12 om 15:06 - Bijgewerkt om 15:06

Honderdduizenden jonge illegalen die als kind in de Verenigde Staten aankwamen kunnen een werkvergunning krijgen voor twee jaar.

Tot 1,7 miljoen immigranten kunnen Amerikaanse werkvergunning krijgen

© Reuters

Tussen de 800.000 en 1,7 miljoen jonge migranten kunnen gebruik maken van de uitstelling van uitwijzing.

Kandidaten moeten voldoen aan de volgende voorwaarden: ze moeten tussen 15 en 30 jaar oud zijn, moeten in Amerika zijn aangekomen voor ze 16 jaar oud waren, mogen geen strafblad hebben en moeten een diploma hebben of school hebben gelopen. Ze krijgen een tijdelijke werkvergunning voor twee jaar, maar geen permanente verblijfsvergunning.

Tot 1,7 miljoen mogelijke regulaties

Volgens de Amerikaanse regering zouden 800.000 in aanmerking komen voor het programma. Migration Policy Institute, een non-profit think tank, berekende echter dat 1,7 miljoen realistischer is. The Washington Post berichtte dat meteen al 13.000 mensen in de rij stonden in Chicago om hun dossier in te dienen. Ook in andere steden zou de opkomst enorm zijn. Hoe dan ook, de groep die in aanmerking komt, blijft een minderheid van de 11,5 miljoen illegalen in Amerika.

Het Departement Binnenlandse Veiligheid zette al 484.2 miljoen dollar (394 miljoen euro) opzij voor het programma. Ambtenaren schatten dat de uitstelling tot uitwijzing tussen 381 miljoen en 477 miljoen euro zal kosten, meldt The Huffington Post.

Dream Act

De groep sans-papiers in de Verenigde Staten bestaat uit een groot deel uit Latino's afkomstig uit Mexico of Centraal-Amerika. De Latino-gemeenschap, die een belangrijke electorale groep is voor Barack Obama, zou gemord hebben over het grote aantal illegalen dat gedeporteerd wordt.

Na het recordaantal deportaties en commentaar uit latino-hoek nam Barack Obama op 15 juni deze maatregel. De uitstelling tot uitwijzing is een overblijfsel van de DREAM Act, dat afgestudeerde illegalen een permanente verblijfsvergunning had moeten geven. Het wetsvoorstel werd in 2010 met een nipte meerderheid afgekeurd in de Senaat. De tegenstand kwam toen vooral van de Republikeinen.

Het electorale gewicht van Latino's

Mitt Romney heeft intussen ook het electorale gewicht van de latino's ingezien en bekritiseert opvallend weinig de uitstelling tot uitwijzing. Tijdens de Republikeinse voorverkiezingen stelde hij nog dat jonge illegalen "zichzelf zouden moeten deporteren". Na het presidentieel besluit van Obama benadrukte hij dan weer dat de immigratiehervorming ook een economisch noodzaak is. (LR)

Onze partners