Tornado's Oklahoma: Dodentol loopt op tot 14

02/06/13 om 08:24 - Bijgewerkt om 08:24

De dodentol van de tornado's die Oklahoma en naburige staten in het Midwesten van de Verenigde Staten hebben getroffen, is opgelopen tot 14.

Tornado's Oklahoma: Dodentol loopt op tot 14

© Reuters

De balans van de tornado's die Oklahoma en naburige staten in het Midwesten van de Verenigde Staten komt nu uit op 14 doden. In Oklahoma vielen er 11 doden. In het naburige Missouri werden 3 mensen het slachtoffer van overstromingen.

In Missouri heeft gouverneur Jay Nixon het getroffen gebied bezocht. Hij riep de inwoners ook op niet te voet of per wagen door overstroomde geiden te gaan. "Veel rivieren zijn uit hun oevers getreden. We moeten waakzaam blijven en tegelijk het hoofd bieden aan de overstromingen in heel de staat. Het blijft een gevaarlijke situatie".

De weerkundige dienst heeft intussen wel het noodalarm voor tornado's opgeheven, maar blijft waarschuwen voor overstromingen en stormen.

Supercellen

Er vonden vrijdag 17 tornado's plaats in Oklahoma en omstreken. De windhozen werden voortgebracht door twee supercellen - krachtige, roterende onweersformaties - die zich pal boven de aglommeratie van Oklahoma City bevonden en nauwlijks bewogen. Eén van de tornado's was anderhalve kilometer breed, meldde de lokale zender KFOR. Het was de tweede keer in twee weken dat deze regio getroffen werd door tornado's. (Belga/MI)

Lees meer over:

Onze partners