Topgeneraal overweegt 'netwerk van VS-basissen in Irak'

12/06/15 om 01:43 - Bijgewerkt om 01:43

Generaal Martin Dempsey, de hoogste militair in de VS, zei tijdens een persbriefing dat zijn land overweegt een serie basissen in Irak uit te bouwen. Dat zou volgens hem de training van Iraakse troepen of milities vergemakkelijken. Eventueel zouden voor die basissen weer meer Amerikaanse troepen nodig zijn.

Topgeneraal overweegt 'netwerk van VS-basissen in Irak'

Generaal Martin Dempsey © REUTERS

Generaal Martin Dempsey sprak met de pers tijdens een vliegreis van het Midden-Oosten naar het Italiaanse stad Napels, waar hij met andere Amerikaanse bevelhebbers zou overleggen.

De uitspraken van de generaal volgen enkele dagen nadat het Witte Huis had aangekondigd dat er "op vraag van de Iraakse premier" 450 extra militairen naar Irak vertrekken. Het totaal aantal Amerikaanse soldaten komt daarmee op 3.550. De recentste militaire "adviseurs" zullen in Taqaddum verblijven, een basis in de rumoerige Anbar-province, gelegen tussen twee door Islamitische Staat gecontroleerde steden: Ramadi en Fallujah. Van daaruit zullen de nieuwe Amerikaanse soldaten regeringstroepen en lokale milities opleiden en adviseren bij de herovering van Ramadi. IS wist Ramadi, de hoofdstad van Anbar, op 17 mei te veroveren en verdreef toen een regeringsleger dat in principe een overmacht had. Sinds die nederlaag van het regeringsleger probeert de regering van Obama de Irakaanpak, die berust op training en luchtaanvallen, bij te spijkeren.

'Netwerk'

Die ene basis Taqaddum, zei Dempsey tijdens de briefing, kan een begin worden van een netwerk van Amerikaanse basissen in het land. "Je kunt je er een voorstellen in de corridor van Bagdad naar Tikrit naar Kirkoek naar Mosoel".

Zulke basissen "zijn een van de opties" om te helpen zonder grondtroepen te sturen.

Deze basissen "kunnen bijkomende troepen vereisen", al kan er ook geput worden uit de Amerikaanse soldaten die al in het land verblijven.

Er is volgens de generaal veel voor te zeggen om de training lokaal te organiseren.

Die training is een teer punt. President Obama zei onlangs dat er meer trainers zijn dan recruten om te trainen.

Generaal Dempsey liet tijdens zijn persbriefing nog verstaan dat resultaten een tijd op zich kunnen laten wachten. De herovering van Ramadi kan nog maanden vergen, aldus de generaal.

Eerder kondigden de VS aan dat de herovering van Mosoel niet voor dit jaar zal zijn.

De woordvoerder van het Witte Huis gaf geen duidelijke reactie op de uitspraken van Dempsey. Ze zullen kritisch bekeken worden, zei hij. "Er zijn geen concrete, specifieke plannen" om basissen toe te voegen.

Lees meer over:

Onze partners