Topbezuiniger Wereldbank geeft bonus dan toch op

08/10/14 om 02:34 - Bijgewerkt om 10:10

Financieel directeur Bertrand Badré van de Wereldbank doet afstand van de hem toegekende bonus. Eerder kreeg hij kritiek omdat hij als drijvende kracht achter een bezuinigingsplan niet bereid leek op zichzelf te bezuinigen.

Topbezuiniger Wereldbank geeft bonus dan toch op

Bertrand Badré, financieel directeur van de Wereldbank © Belga

Dat meldt het Franse persagentschap AFP.

De Wereldbank had aan minstens vier van haar toplui bonussen toegekend op het moment dat de instelling een besparingsplan doorvoerde. Badré, een gewezen topman bij Crédit Agricole en bij de Société Générale, kreeg een bonus van 94.000 dollar (74.000 euro) tijdens fiscaal jaar 2014, bovenop zijn jaarlijkse nettosalaris van zowat 380.000 dollar (300.000 euro). Hij had onder meer een "premie voor zeldzame competenties" toegekend gekregen.

Het nieuws over de bonuse zorgde intern voor heel wat ophef aangezien Badré de spilfiguur is bij de herstructurering van de instelling die moet strijden tegen armoede. De herstructurering houdt onder andere in dat er over een periode van drie jaar 400 miljoen dollar moet worden bespaard en er mogelijk ook jobs sneuvelen.

'Opofferingen'

In een interne memo die AFP kon inkijken stelde de personeelsorganisatie zich vragen bij het uitkeren van dergelijke bonussen op een moment dat er aan de ongeveer 10.000 werknemers "opofferingen" worden gevraagd. Het instituut verdedigde de bonussen aanvankelijk en voerde aan dat ze ervoor zorgen dat er leidinggevenden van een "hoog kaliber" kunnen worden aangetrokken. Dinsdag wijzigde de Wereldbank echter dat discours en klonk het dat er begrip was voor de gevoelens van het personeel ten aanzien van de herstructurering.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners