Top 10 wreedste landen: Staten die niet terugdeinzen voor executies

Doodstraf in Somalië © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

In 2013 steeg het aantal executies wereldwijd. Deze 10 landen deinzen er niet voor terug om de doodstraf geregeld toe te passen.

“Slechts een heel kleine groep landen is verantwoordelijk voor het merendeel van de wereldwijde executies en voor de stijging ten opzichte van 2012”, stelt Amnesty International in haar nieuw rapport. Dat schrijft The Independent.

China blijft de onbetwiste koploper in het uitvoeren van de doodstraf met naar schatting duizenden executies per jaar. Maar bij gebrek aan betrouwbare gegevens, wordt het land echter niet opgenomen in de statistieken.

Europa bleef in 2013 voor het eerst sinds 2009 doodstrafvrij. Wit-Rusland is het enige land in Europa dat nog steeds doodstraffen uitvoert.

Amnesty International rapporteert ook de gebruikte technieken. Onthoofding in Saoedi-Arabië, elektrocutie in de Verenigde Staten en dodelijke injecties in China, Vietnam en de VS. In een heleboel landen worden mensen nog steeds gedood op een gruwelijke wijze zoals ophanging of een kogel door het hoofd.

1. China

Hoewel Amnesty International geen exacte cijfers beschikt voor China. Lopen de executies volgens schattingen op, tot boven de duizend.

2. Iran

369 publieke executies in 2013.

3. Irak

169 executies

4. Saoedi-Arabië

79 executies

5. Verenigde Staten

39 executies

6. Somalië

34 executies

7. Soedan

21 executies

8. Jemen

13 executies

9. Japan

8 executies

10. Vietnam

Vietnam geeft zelf geen cijfers vrij, maar Amnesty International schat dat er minstens 7 executies plaatsvonden in 2013.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content