Toonaangevend tijdschrift steunt voor het eerst presidentskandidaat: Hillary Clinton

10/10/16 om 15:23 - Bijgewerkt om 15:50

Voor het eerst in zijn meer dan 45-jarig bestaan schaart het toonaangevende Amerikaanse tijdschrift Foreign Policy (FP) zich openlijk achter een van de presidentskandidaten, namelijk Hillary Clinton.

Toonaangevend tijdschrift steunt voor het eerst presidentskandidaat: Hillary Clinton

Hillary Clinton © Belga Image

Onder de titel Hillary Clinton for president of the United States schrijft de voltallige redactie: 'We koesteren en beschermen fel de onafhankelijkheid en de objectiviteit van dit tijdschrift en we hechten grote waarde aan de band met al onze lezers, ongeacht hun politieke oriëntatie. Het is vanwege al deze redenen dat onze redacteurs nu breken met de traditie en Hillary Clinton steunen als volgende president van de Verenigde Staten. We voelen het aan als onze plicht om onze lezers duidelijk te maken hoe groot de bedreiging van een presidentschap van Donald Trump zou zijn.'

FP schuwt de grote woorden niet. Volgens het tijdschrift is Trump 'de slechtste partijkandidaat voor het Witte Huis in de geschiedenis van de Verenigde Staten'. 'De lijst van redenen waarom Trump zo gevaarlijk is, is zo lang dat het schokkend is dat hij de kandidaat van een grote partij is geworden'.

Niet capabel

Trump is, aldus FP, simpelweg niet capabel om de VS te leiden. 'Hij toonde herhaaldelijk zijn onwetendheid over de meest fundamentele feiten van internationale zaken, laat staan over nuances die cruciaal zijn voor de diplomatieke verantwoordelijkheden inherent aan de dagelijkse taken van een Amerikaans president.'

Donald Trump

Donald Trump © REUTERS

FP verwijst onder meer naar Trumps 'verachtelijk gedrag tegenover vrouwen', zijn ontkenning van de klimaatverandering, zijn goedkeuring van Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen en zijn 'ongefundeerd zwart maken van moslims'.

Clinton is wel geschikt, oordeelt FP. Om te besluiten: 'Als ze verkozen wordt, dan zou ze bij het binnen stappen van het Witte Huis haar land al behoed hebben voor een grote bedreiging: het groteske en verontrustende vooruitzicht van president Trump'.

Tegen Trump

Enkele dagen geleden, na het eerste debat tussen Clinton en Trump, had ook de gezaghebbende populaire krant USA Today reeds met haar eigen traditie gebroken om geen kleur te bekennen in de presidentsverkiezingen. USA Today sprak zich niet uit voor Clinton, maar riep op om 'de sirenenzang van een gevaarlijke demagoog te weerstaan' en niet voor de Republikein Trump te stemmen. (KVDA)

Onze partners