Tony Blair zegt sorry voor fouten rond Iraakse oorlog (video)

25/10/15 om 09:33 - Bijgewerkt om 09:40

De voormalige Britse premier Tony Blair heeft zich verontschuldigd voor aspecten van de Irak-oorlog. Dat meldt the Guardian.

Tony Blair zegt sorry voor fouten rond Iraakse oorlog (video)

Tony Blair © REUTERS

De voormalige Britse premier Tony Blair heeft zich verontschuldigd voor aspecten van de Irak-oorlog. Dat meldt the Guardian. De verontschuldiging komt er naar aanloop van de bekendmaking van de resultaten van het Chilcot-onderzoek.

Tijdens een Amerikaans tv-interview, dat zondag wordt uitgezonden door CNN Europe, drukte hij zijn spijt uit over het feit dat de nasleep van de val van Saddam Hoessein niet behoorlijk gepland was. Hij drukte ook zijn spijt uit over de foutieve gegevens die gebruikt werden om het te rechtvaardigen.

Delen

Natuurlijk kun je niet zeggen dat degenen onder ons die Saddam in 2003 omver wierpen, geen verantwoordelijkheid dragen voor de situatie in 2015

Iraakse oorlog grootste oorzaak van IS?

'Ik verontschuldig me voor het feit dat de gegevens die we kregen, foutief waren', vertelde Blair aan CNN. 'Ik verontschuldig me ook voor bepaalde fouten in de planning en zeker en vast voor onze fout in het begrijpen van wat er zou gebeuren eens het regime weg was.'

Toen gastvrouw Fareed Zakaria hem vroeg of de Irak-oorlog 'de grootste oorzaak' was van de opkomst van terreurgroep IS, gaf Blair volgens the Mail on Sunday toe 'dat er elementen van waarheid inzitten'.

'Natuurlijk kun je niet zeggen dat degenen onder ons die Saddam in 2003 omver wierpen, geen verantwoordelijkheid dragen voor de situatie in 2015', voegde hij eraan toe.

'Blair heeft zich altijd verontschuldigd voor foute gegevens'

Een woordvoerster van de voormalige premier voegde er later aan toe dat 'Tony Blair zich altijd verontschuldigd heeft voor de gegevens die fout waren en voor fouten in de planning. Maar hij heeft ook altijd gezegd - en doet dat nu opnieuw - dat hij desondanks niet denkt dat het verkeerd was om Saddam te verwijderen.'

'Hij zegt niet dat die beslissing uit 2003 'IS veroorzaakt heeft' en benadrukt dat IS nauwelijks gehoord werd tegen het einde van 2008, toen al-Qaeda zo goed als verslagen was.'

Chilcot-onderzoek

De Schotse premier Nicola Sturgeon, beschuldigt Blair ervan om zich voor te bereiden op verwachte kritieken voor wanneer het - lang uitgestelde - rapport van het Chilcot-onderzoek gepubliceerd wordt.

Meer dan zes jaar nadat toenmalig premier Gordon Brown het onderzoek opstartte en verzekerde dat het een jaar zou duren, is er nog geen datum voor de bekendmaking van de uiteindelijke conclusies. Het proces is ernstig vertraagd door 'Maxwellisatie', een proces dat mensen die bekritiseerd kunnen worden - volgens sommigen zit Blair daarbij - voor de publicatie de kans geeft om te reageren. (NSK)

Onze partners