Tony Blair onder druk om herkomst van zijn inkomsten te onthullen

© Reuters

Een Brits parlementslid heeft een campagne opgestart opdat de voormalige Britse Labour-premier Tony Blaire de herkomst van zijn inkomsten, uit zijn werk als raadgever dat hij onder meer uitoefende in Azerbeidzjan en Kazachstan, onthult.

De conservatieve afgevaardigde Andrew Bridge diende een parlementaire motie in. Hij meent dat de regels die van toepassing zijn voor de parlementsleden, ook moeten gelden voor de voormalige regeringsleiders.

“Tony Blair heeft zich gegooid in een carrière van persoonlijke verrijking en de lijnen tussen het openbaar en privaat belang wazig gemaakt”, zei de afgevaardigde van North West Leicestershire in de Sunday Times. “Geen enkele andere voormalige eerste minister is gaan werken voor andere soevereine staten. Blair is nog in het openbare leven, maar is niet onderworpen aan de daarmee verbonden principes en dat moet veranderen.”

Volgens de motie behoudt Blair gedeeltelijk “een openbare rol” ook al zetelt hij niet in het parlement, en is zijn houding sinds hij geen premier meer is (in 2007) “in strijd met de ethische code”.

Autoritaire regimes

De raadgevende functies van Tony Blair, voor rekening van de autoritaire regimes in Azerbeidzjan en Kazachstan, kwamen uitgebreid aan bod in de Britse pers. De motie vraagt een debat over de activiteiten van Blair en een wetgeving om de mogelijkheid te beperken dat voormalige regeringsleiders voor andere landen gaan werken, in het “belang van de nationale veiligheid en om de reputatie van het Verenigd Koninkrijk te beschermen”.

De maatschappij Tony Blair Associates zou volgens mediaberichten 7 miljoen pond (9,2 miljoen euro) per jaar verdiend hebben om de niet echt om zijn democratische neigingen bekende Kazachse president Noersoeltan Nazarbajev raad te geven.

(Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content