'Tony Blair omringde zich met mooie, half verliefde meisjes'

10/10/14 om 01:08 - Bijgewerkt om 01:08

BBC-journalist Andrew Marr gaf tijdens een lezing zijn kijk op 30 jaar eerste ministers in het Verenigd Koninkrijk. Thatcher was tegelijk aanbeden en gevreesd, Brown chaotisch, Major kinderlijk gebelgd en Blair... die omringde zich, tot ergernis van zijn echtgenote, met prachtige, "halvelings verliefde meisjes".

'Tony Blair omringde zich met mooie, half verliefde meisjes'

© Reuters

Andrew Marr werkte eerst voor de krant The Independent, onder meer als columnist en politiek verslaggever, en verhuisde later naar de BBC waar hij intussen documentaires maakt en nog altijd op zondagochtend de naar hem genoemde Andrew Marr Show presenteert.

Nu heeft hij een eerste roman geschreven, Head of State, die handelt over een fictieve eerste minister. Die fictieve premier vertoont echter trekjes van bestaande figuren.

Marr was met zijn boek te gast op het Cheltenham Literature Festival, en tijdens een lezing, zo schrijft de lokale krant, The Gloucestershire Echo, gaf hij zijn kijk op de premiers die hij de afgelopen dertig jaar heeft leren kennen.

Thatcher wekte zowel beate bewondering en trouw als angst op bij haar hoog gekwalificeerde medewerkers. Als ze passeerde, werd het muisstil. Haar opvolger, John Major, was daarentegen een zeurpiet. Marr was op dat moment een niet zo prominente columnist bij The Independent, maar nu en dan werd hij door Major opgebeld. De premier klaagde dan eindeloos over al wie hem dwarszat. Een hoofdredacteur, zijn partijgenoten, de oppositie - het bleef maar doorgaan.

'Blair Babes'

Met Tony Blair waaide er een nieuwe wind door Downing Street 10, de ambtswoning en vaak ook de feitelijke woning van de premier.

"Zijn nummer 10 zat vol met heel mooie meisjes, half verliefd op Tony, terwijl Cherie (zijn overigens briljante echtgenote, red.) hem met een frons achternaliep." Marr ging hier niet verder op door. Indertijd werd in de pers nogal de spot gedreven met de 'Blair Babes', vrouwelijke ministers en parlementsleden die een jong en aantrekkelijk imago aan de ploeg van Blair moesten geven, en die inderdaad vaak dweepten met de leider.

Maar Blair liet zich ook omringen met sterke figuren en zijn diensten waren ten minste goed georganiseerd, aldus Marr. Dat laatste kon niet van zijn opvolger, Gordon Brown worden gezegd. Die regeerde in chaos.

Over de huidige bewoner van Downing Street 10, David Cameron, is Marr eerder positief.

(RR)

Lees meer over:

Onze partners