Tony Blair hielp zoon Khaddafi met doctoraat en is peetoom van Murdochs dochter

05/09/11 om 15:13 - Bijgewerkt om 15:13

Tony Blair blijkt de peetoom te zijn van mediamagnaat Rupert Murdochs dochter én de zoon van Muammar Khaddafi met diens doctoraat geholpen te hebben.

Het nieuws over de voormalige Britse premierTony Blairs peetoomschap werd gelekt door de Britse krant Daily Telegraph. De krant bevestigt met dat nieuws de stevige banden tussen de mediamagnaat en de Britse politieke klasse.

De krant haalt de informatie uit een interview Van Murdochs jonge bruid Wendi in de oktobereditie van modetijdschrift Vogue. De vrouw van Murdoch zegt niets direct over Blair, maar wel dat de actrice Nicole Kidman, acteur Hugh Jackman en Blair respectievelijk de meter en peters zijn van de negenjarige Grace, een van de twee dochters die de magnaat met zijn derde vrouw heeft.

Naaste vriend van Wendi

Volgens het artikel is Blair "een van de naaste vrienden van Wendi" en zou hij in "witte kledij" op de huwelijksceremonie in maart 2010 aanwezig geweest zijn. Hij is echter niet te zien op foto's van die gelegenheid, aldus Daily Telegraph.

Tony Blair en zijn medewerkers gaven geen commentaar, maar bronnen dicht bij de voormalige eerste minister én bij News Corp, de mediagroep van Murdoch, bevestigden dat Blair de peetoom van Grace is.

News Corp staat in het midden van een groot media-politiek schandaal in het Verenigd Koninkrijk, waardoor een van de kranten van Murdoch, News of the World, wegens afluisterpraktijken de boeken moest toedoen. De affaire plaatste ook de banden tussen News Corp en het Britse politieke milieu in de schijnwerpers.

Doctoraat van Saif al-Islam

Gisteren berichtte een andere Britse krant, The Sunday Times, dat Blair de zoon van Muammar Khaddaffi, Saif al-Islam, geholpen heeft om dienst doctoraat te behalen aan de London School of Economics (LSE). The Sunday Times schrijft dat op grond van documenten uit de verlaten Britse ambassade in Tripoli.

The Sunday Times berichtte dat er een brief, die ondertekend was door Blair, gericht was aan "ingenieur Saif", en dat die daarin bedankt werd voor de samenvatting van zijn thesis. Daarna werden er suggesties gegeven die "je zouden kunnen helpen met je studies".

Blair deed vanaf 2004 grote inspanningen om Khaddafi weer op het internationale toneel te krijgen, na jaren van isolement. Toen was er wel nog geen sprake van het huidige conflict in Libië.

CIA

Andere documenten, gevonden in de kantoren van gewezen inlichtingenbaas Moussa Koussa in Tripoli, wijzen op nauwe samenwerking tussen Libië en de CIA, over het uitleveren van terrorismeverdachten. Dat berichtte de New York Times. (Belga/SD)

Onze partners