Toenemend geweld in Oost-Oekraïne

© reuters

In het Oost-Oekraïense conflictgebied zijn minstens vijf soldaten van het regeringsleger gedood door een mijn. Nog geen dag geleden vielen er ook al tien gewonden onder de soldaten. Dat zegt de woordvoerder van de president, Aleksandr Motoesjanik, zondag in Kiev.

De woordvoerder had het over een toegenomen spanning in het conflictgebied -onder andere in het zuidelijke Donetsk, waar de soldaten om het leven kwamen.

Motoesjanik maakte ook melding van opstoten van geweld in Horlivka (Gorlovka in het Rusisch), in de regio rond Donetsk, en Stsjastje in de regio Loegansk.

De pro-Russische rebellen werpen op hun beurt op dat het net dat regeringsleger is dat zich niet aan de afgesproken wapenstilstand (Minsk II) houdt.

De vicedirecteur van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), Alexander Hug, waarschuwde eerder zondag al dat de situatie in Oost-Oekraïne opnieuw aan het verslechteren is.

Waarnemers van OVSE stelden vast dat er langs de gehele frontlijn aan beide kanten nog zwaar oorlogsmaterieel stond, hoewel beide partijen hadden afgesproken om zich militair terug te trekken uit de frontlinie. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content