Toekomstige VS-minister van Justitie tegen waterboarding en inreisban voor moslims

Jeff Sessions © REUTERS

De toekomstige Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions noemde tijdens zijn hoorzitting in de Senaat waterboarding illegaal. Daarnaast sprak hij zich uit tegen het bannen van moslims. Sessions moest zich, tijdens de eerste dag van hoorzittingen van Trumps benoemingen, ook verweren tegen beschuldigingen van racisme.

De 70-jarige Jeff Sessions is een conservatieve hardliner met ruim 20 jaar ervaring in de Senaat. Hij moet beoordeeld worden door mensen die vaak vele jaren met hem in de Senaat hebben gezet.

De zitting werd regelmatig onderbroken door linkse betogers, onder meer twee mannen verkleed als Ku Klux Klan-leden.

De vragen over racisme kwamen er omdat in 1986 een Senaatscommissie Sessions’ aanstelling tot federaal rechter blokkeerde wegens racistische uitlatingen. Een zwarte collega getuigde destijds dat Sessions hem aangesproken had als ‘boy’ en hem aangemaand had op zijn toon te letten als hij met witte mensen praatte. Sessions ontkende en ontkent die uitspraken gedaan te hebben.

Democraten en burgerrechtenactivsiten betwijfelen dat Sessions als justitieminister de rechten van minderheden voldoende zal beschermen. “We moeten nagaan of senator Sessions minister van Justitie kan zijn voor iedereen”, zei de hoogstgeplaatste Democraat in de senaatscommissie, Dianne Feinstein.

Sessions antwoordde dat het beeld dat van hem bestaat volledig vertekend is. Hij beloofde zich aan de grondwet te houden en op te komen voor gelijkheid en eerlijkheid. Hij voegde eraan toe dat de job, eigenlijk die van hoofdaanklager (“Attorney General”), geen politieke job is en dat hij in dat ambt wetten zal moeten verdedigen waarmee hij het zelf niet eens is en “bereid zijn de president ‘neen’ te zeggen als hij te ver gaat”.

Over een juridische procedure tegen Hillary Clinton, zoals in de campagne aangekondigd door president-elect Donald Trump, zei Sessions dat hij daar niet in gelooft. Hij zal zich wegens mogelijke belangenconflicten – uitspraken die hij tijdens de campagne over Clinton deed – niet mengen in een dergelijke procedure. Hij ontkende dat hij ooit “lock her up” inzake Clinton had geroepen – een leuze die vaak te horen was tijdens Trump-meetings.

Recht op abortus

Daarnaast sprak hij ook campagnebeloften van Trump tegen over het bannen van moslims. Sessions was eerder voorstander van waterboarding als ondervraginstechniek, maar daarover zei hij dinsdag dat de huidige wetgeving dat “absoluut onbehoorlijk en illegaal” maakt. Trump zei tijdens de campagne dat hij een voorstander is van “waterboarding en erger”, al heeft hij sindsdien, onder meer onder invloed van zijn kandidaat-minister van Defensie, twijfels laten horen over de efficiëntie van marteltechnieken.

Sessions zei verder dat holebihuwelijken en abortussen wettelijk zijn, en dat hij dit zal respecteren. Sessions was als parlementslid een fervent tegenstander van zowel het recht op abortus als van het ‘same sex marriage’.

De Democraten leken zich te concentreren op vragen over politiek en beleid eerder dan op racisme uit het verleden. Er bestaat weinig twijfel dat de Republikeinse meerderheid in de Senaat de benoeming van Sessions zal confirmeren.

Deze week komt een rits kandidaat-ministers van Trump voor de Senaat, onder wie kandidaat-minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson, de gewezen baas van oliereus Exxon Mobil.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content