Toegang tot onderwijs ernstig verstoord voor 670.000 Syrische kinderen

Kinderen duwen een karretje met water voort in de verwoeste straten van Aleppo. © Reuters

De crisis in Syrië vertegenwoordigt volgens de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties (Unicef) de grootste bedreiging voor kinderen van deze tijd. Ongeveer 670.000 Syrische kinderen hebben namelijk geen toegang tot onderwijs.

De toegang tot het onderwijs voor ongeveer 670.000 kinderen in Syrië wordt ernstig verstoord door het aanhoudende conflict en de sluiting van een aantal scholen in de gouvernementen Raqqa en Deir-ez-Zour en de regio rond Aleppo. Dat zei de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties (Unicef). De organisatie vraagt 903 miljoen dollar (758 miljoen euro) om in de noden van de Syrische kinderen te kunnen voorzien.

‘De gebrekkige toegang tot het onderwijs en aanvallen op scholen, leraren en leerlingen zijn illustratief voor de zware prijs die de Syrische kinderen betalen in de crisis die weldra haar vijfde jaar ingaat’, zei Hanaa Singer, vertegenwoordiger van Unicef in Syrië.

Grootste bedreiging voor kinderen van deze tijd

Tussen januari en december 2014 vonden er volgens de organisatie minstens 68 aanvallen plaats op scholen. Daarbij zijn naar schatting honderden kinderen gedood of verwond, maar verwacht wordt dat die cijfers veel hoger liggen. Volgens Unicef zijn er aanwijzingen dat sommige scholen opzettelijk aangevallen waren.

‘Scholen moeten gerespecteerd worden als zones van vrede en veilige havens waar kinderen kunnen leren zonder angst voor de dood of letsel’, aldus nog Singer.

De crisis in Syrië vertegenwoordigt volgens Unicef de grootste bedreiging voor kinderen van deze tijd. Tegen eind dit jaar zullen zo de levens van meer dan 8,6 miljoen kinderen uit de hele regio verscheurd zijn door geweld en gedwongen verhuizing. Momenteel zijn 7 miljoen kinderen getroffen, aldus nog Unicef. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content