Toeareg-rebellen rukken op in Mali

22/05/14 om 03:59 - Bijgewerkt om 03:59

In het noorden van Mali claimen Toeareg-rebellen dat ze na hevige gevechten met het regeringsleger de strategisch gelegen stad Kidal controleren.

Toeareg-rebellen rukken op in Mali

Malinese soldaten patrouilleren in de stad Kidal in het noorden van het land. © BELGAIMAGE

In Kidal laaide dit weekend het geweld op nadat premier Moussa Mara er de regeringstroepen bezocht. Mara hoopte ook opnieuw gesprekken aan te knopen met de Toeareg-rebellen van het MNLA, die strijden voor een onafhankelijke staat in het noorden. De rebellen reageerden echter met een gewapend offensief.

Een tegenoffensief van het leger is volgens het MNLA mislukt. Meer zelfs, na urenlange gevechten zouden de rebellen nu zowel de zetel van de gouverneur als de militaire basissen in handen hebben. Daarnaast zouden ze ook plaatsen als Anderamboukane, Ménaka, Aguelhoc, Tessalit en Anefis controleren. De regering gaf enkel toe dat de geplande herovering van de zetel van de gouverneur mislukt was.

Staakt-het-vuren

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon drong reeds aan op een staakt-het-vuren in Mali. In een door een regeringswoordvoerder voorgelezen mededeling heeft ook president Ibrahim Boubacar Keita aangedrongen op een onmiddellijke stopzetting van de gevechten en een herneming van de dialoog.

Begin 2012 lag een opstand van de Toeareg-rebellen in het noorden aan de basis van militaire coup. Met behulp van het Franse leger is er intussen opnieuw een burgerregering in het zadel gebracht, maar ze heeft nog steeds niet de controle verworven over het noorden, waar naast separatisten ook islamistische groeperingen actief zijn. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners