Toch opnieuw gevechten in Aleppo

Aleppo © Belga Image

Het staakt-het-vuren dat Rusland aankondigde wordt niet gerespecteerd. Minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zegt dat het nooit de bedoeling is geweest dat de gevechten volledig zouden stoppen.

Ondanks een door Moskou aangekondigd staakt-het-vuren heeft het Syrisch regeringsleger vrijdag hevige bombardementen uitgevoerd op door de opstandelingen gecontroleerde wijken van de stad Aleppo. Dit heeft het in Groot-Brittannië gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten gemeld.

Vooral de wijk Boestan al-Qasr moest het ontgelden. De luchtmacht van president Bashar al-Assad schortte donderdagavond haar aanvallen op. Maar de artillerie bleef in de loop van de nacht en vrijdagmorgen de noordelijke Syrische stad hevig bombarderen. Tegelijk beschoten rebellen wijken die onder controle staan van het regeringsleger en zijn bondgenoten. Donderdag had de Russische minister van Sergej Lavrov gezegd dat het Syrisch leger zijn aanvallen op Aleppo zou onderbreken opdat zowat 8.000 burgers de fel bekampte stad zouden kunnen verlaten.

‘Het Syrische leger heeft zijn aanvallen op stadsdelen van Aleppo die in handen zijn van rebellen donderdag slechts tijdelijk gestopt om burgers de mogelijkheid te geven om te evacueren’, zegt Lavrov in een reactie aan staatspersbureau Tass. ‘Ik heb nooit gezegd dat de militaire operaties compleet zouden stopgezet worden. Na deze humanitaire pauzes worden de militaire operaties voortgezet totdat Oost-Aleppo is bevrijd van de milities.’

Partner Content