Tillerson: 'Iran blijft terrorisme steunen'

19/04/17 om 10:55 - Bijgewerkt om 10:54

Bron: Belga

Iran komt de verplichtingen in het nucleaire akkoord met de Verenigde Staten na, maar blijft wel "een belangrijke sponsor van terrorisme". Dat is de conclusie van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson na een evaluatie van de historische deal van 2015. Volgens Tillerson evalueert de overheid nu of de afbouw van de sancties tegen Iran, zoals voorzien in het akkoord, "nog altijd in het belang van de VS is".

Tillerson: 'Iran blijft terrorisme steunen'

Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson tijdens een persconferentie samen met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken in Ankara, 30 maart2017. © Belga

'Iran blijft nog altijd een belangrijke sponsorstaat van terreur, op vele platformen en manieren', aldus Tillerson in een brief aan Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Volgens Tillerson heeft president Donald Trump daarom gevraagd om de Amerikaanse sancties tegen Iran te 'herzien'. De minister kondigde tegelijkertijd aan dat de administratie zal 'bestuderen' of de beslissing om de sancties tegen Iran af te bouwen, zoals voorzien in het akoord, 'nog steeds in het belang van de Verenigde Staten is'.

Trump uitte zich tijdens de verkiezingscampagne vorig jaar al als grote tegenstander van de kerndeal tussen Iran en de VS. Dat akkoord is volgens het staatshoofd 'catastrofaal, voor Amerika, voor Israël en voor het hele Midden-Oosten', zo zei hij vorig jaar in een speech voor de Amerikaanse pro-Israëlische lobbygroep AIPAC.

In februari van dit jaar legden de VS nieuwe sancties op tegen Teheran. De Amerikanen reageerden daarmee op de testlancering van een ballistische raket door Iran. Trump deinst er niet voor terug nog nieuwe sancties goed te keuren. 'Mijn administratie heeft al nieuwe sancties opgelegd aan Iran, en ik zou dat opnieuw doen om voor eens en voor altijd te verhinderen dat Iran nog kernwapens ontwikkelt', klonk het in februari. Washington en Iran sloten in 2015 samen een historische deal over het nucleair programma van Teheran. De vier andere VN-vetomachten (China, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië) en Duitsland waren daar eveneens bij betrokken. Het akkoord bepaalt dat Iran nog zeker tot 2030 geen kernwapens kan ontwikkelen. In ruil daarvoor worden de internationale sancties tegen het land stelselmatig afgebouwd. Als de Amerikanen die laatste bepaling herzien, zet dat het kernakkoord mogelijk op losse schroeven.

Onze partners