Tientallen Vlaamse jongeren vechten in Syrië

07/03/13 om 21:18 - Bijgewerkt om 21:18

Honderden Europese jongeren strijden in Syrië tegen het regime van Bashar al-Assad. Ze doen dat vaak aan de zijde van radicale moslims.

Tientallen Vlaamse jongeren vechten in Syrië

© Reuters

Honderden Europese jongeren strijden in Syrië tegen het regime van Bashar al-Assad. Ze doen dat vaak aan de zijde van radicale moslims. Dat zegt Eurojust-voorzitter Michèle Coninsx in een interview met de VRT-radio. Onder die honderden jongeren zouden ook enkele tientallen Vlaamse jongeren zijn.

Coninsx noemt de stijging van het aantal jongeren dat naar Syrië trekt "zorgwekkend". Het EU-agentschap Eurojust, dat de samenwerking tussen de gerechtelijke autoriteiten in de hele EU ondersteunt in onder meer de strijd tegen terrorisme, is ingelicht door verschillende lidstaten die merken dat een stijgend aantal jongeren heen-en-weer reist tussen Europa en Syrië.

"Op basis van die signalen gaan we zeker verder werken", zegt Coninsx. Voor Eurojust is die stijging zorgwekkend omdat die jongeren in Syrië in contact komen met radicale terreurbewegingen die vaak gelinkt zijn aan al-Qaïda. Bij hun terugkeer in eigen land vormen zulke jongeren volgens Eurojust een potentieel gevaar. De Vlaamse jongeren zouden vooral uit Antwerpen, Mechelen en Vilvoorde komen. (Belga/RDM)

Lees meer over:

Onze partners