Tientallen lijken van Rohingya ontdekt in massagraf in Maleisië

24/05/15 om 10:33 - Bijgewerkt om 10:33

De politie heeft in Maleisië een massagraf met tientallen lijken gevonden. Het zou om vluchtelingen uit Myanmar gaan, leden van de moslimminderheid van de Rohingya.

Tientallen lijken van Rohingya ontdekt in massagraf in Maleisië

Vluchtelingencrisis in Zuidoost-Azië © Belga Image

Minister van Binnenlandse Zaken Ahmad Zahid Amid toonde zich erg geschokt over de ontdekking. De politie heeft een onderzoek ingeleid.

Vermoed wordt dat er rond de 100 lijken liggen begraven in het graf bij Padang Besar in de deelstaat Perlis in het noorden van land. De minister zei dat het massagraf werd ontdekt in de buurt van verlaten kampen van mensensmokkelaars.

Vluchtelingendrama

De vlucht van de Rohingya voor vervolging in hun thuisland heeft het grootste vluchtelingendrama van de afgelopen decennia in Zuidoost-Azië veroorzaakt. Sinds begin mei zijn meer dan 3.000 mensen op overladen vluchtelingenboten deels compleet uitgeput aan de kusten van Maleisië en Indonesië gearriveerd.

Vermoed wordt dat er nog duizenden mensen op boten in volle zee rondzwalpen. Om hoeveel Rohingya uit Myanmar en om hoeveel Bengalen het gaat, is niet duidelijk.

Mensensmokkelaars

In het zuiden van Thailand zijn eind april in de provincie Songkhla, door de grens gescheiden van Perlis, verschillende massagraven met tientallen lijken ontdekt met vermoedelijk Rohingya- en Bengaalse immigranten.

Vele Rohingya worden door mensensmokkelaars onder valse beloftes meegeloodst. Ze worden dan als gijzelaars in kampen in de jungle opgesloten, totdat hun families geld voor de overtocht naar bijvoorbeeld Maleisië hebben betaald. Dat hebben overlevenden achteraf verteld. (Belga)

Onze partners