Tientallen asielzoekers verdronken voor Christmas Island

15/12/10 om 10:34 - Bijgewerkt om 10:34

Hun boot sloeg te pletter op de klippen van het Australische eiland.

Tientallen asielzoekers verdronken voor Christmas Island

© EPA

Bij een schipbreuk voor het Australische eiland Christmas Island, in de Indische Oceaan, zijn minstens 27 asielzoekers omgekomen. Dat meldt de Australische douane.

De tragedie voltrok zich voor de ogen van de bewoners van Christmas Island. De boot raakte op ruwe zee in de problemen en sloeg te pletter sloeg op de klippen van het eiland.

Hoeveel mensen de boot precies vervoerde, is nog niet duidelijk. Maar de douane meldt dat 41 mensen levend uit het water zijn gehaald en één persoon zelf de kust heeft kunnen bereiken. Volgens de eerste berichten werden al 27 lichamen opgevist.

Ook is de nationaliteit van de asielzoekers nog niet gekend. Volgens verschillende media gaat het voornamelijk om Iraniërs en Irakezen. Onder de slachtoffers zouden ook veel vrouwen en kinderen zijn.

Christmas Island

Veel asielzoekers, vooral uit Irak, Afghanistan en Sri Lanka, proberen met de hulp van mensensmokkelaars uit Indonesië Australië te bereiken. Christmas Island ligt zo'n 300 kilometer ten zuiden van het Indonesische eiland Java.

Doorgaans worden de asielzoekers door de Australische autoriteiten onderschept voor ze Christmas Island bereiken.

Onze partners