Tienduizenden ontvluchten bloedige rellen in Kirgizië

14/06/10 om 12:21 - Bijgewerkt om 12:21

Als gevolg van de nieuwe bloedige etnische rellen in het zuiden van Kirgizië zijn al tienduizenden mensen gevlucht naar buurland Oezbekistan. Het geweld in het Centraal-Aziatische land heeft al meer zeker 117 doden en bijna 1.500 gewonden geëist.

Tienduizenden ontvluchten bloedige rellen in Kirgizië

© EPA

De Oezbeekse autoriteiten zeggen al 60.000 volwassen vluchtelingen uit Kirgizïe te hebben geregistreerd. Het cijfer houdt geen rekening met de duizenden kinderen.

De vluchtelingen zijn etnische Oezbeken uit Zuid-Kirgizië. Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft al zijn bezorgdheid uitgesproken.

Brand

De etnische onlusten situeren zich in en rond Osh, de tweede stad van Kirgizië, en Jalalabad. Veel gebouwen zijn er in brand gestoken. Sinds eind vorige week vielen al zeker 117 doden.

Het gaat om het ergste geweld sinds de bloedige rellen van april in de hoofdstad Bishkek, waarbij president Kurmanbek Bakiyev werd verdreven.

De interim-regering heeft zondag de noodtoestand uitgebreid in Zuid-Kirgizië. Rusland stuurde honderden bijkomende soldaten naar Kirgizië om er zijn militaire basis te beschermen.

Aanhangers

Wat precies aan de basis van de nieuwe rellen ligt, is onduidelijk. Maar volgens de Kirgizische interim-regering zit Bakiyev erachter.

In het zuiden van Kirgizië wonen bijna een miljoen Oezbeken. De meesten van hen steunen de interim-regering, terwijl Bakiyev in die regio nog veel aanhangers heeft.

Bakiyev, die zelf in Wit-Rusland verblijft, heeft de beschuldigingen al afgedaan als leugens.

Lees meer over:

Onze partners